Gemeente Zandvoort


05-03-2008

Raad steunt Circuitrun

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 4 maart heeft de gemeenteraad besloten de komende circuitrun te steunen met een startsubsidie. Er was nog meer goed nieuws: als het aan de wethouder ligt klinkt er op 30 april muziek uit de muziektent Van der Heijden die dan op het Raadhuisplein is opgebouwd. Maar niet alles ging zo voortvarend. De raad verwerpt de motie van GBZ 'Bromfietsers van de fietspaden' terwijl uit de bespreking van de motie blijkt dat zowel de raad als het college er zeer sympathiek tegenover staat. Het 'moment' glipt door de vingers van de indiener. De behandeling van het voorstel om meer geld beschikbaar te stellen voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen wordt opgeschort, net als het voorstel over een aanvullend krediet voor het Louis Davids Carré.

Journalistiek verslag
Hieronder volgt een journalistiek verslag van de vergadering. Dit is niet het officiële verslag of de officiële besluitenlijst, zoals die momenteel uitgewerkt worden en door de raad geaccordeerd zullen worden. U kunt aan dit journalistieke verslag dus geen rechten ontlenen. Met het verslag wil de gemeente u een indruk geven van wat er besloten is en laten zien wat de raad wil en wenst. Het gaat uit van een samenvatting op hoofdpunten. Wilt u zelf horen wat er is besproken. Via deze website kunt u de digitale geluidsopnamen afluisteren. Ga naar: Bestuur>Gemeenteraad>Vergaderstukken.

Toezeggingen
PvdA-er Kuijken dringt nogmaals aan op informatie over en bespreking van het onderwerp 'bebouwing op de locatie van garage Strijder'. Hij wil de vinger aan de pols houden en brengt in herinnering wat de vorige raad over de voorgenomen bebouwing heeft gesteld.

Hamerstukken
a. Aanpassing enkele verordeningen

VVD-raadslid Jerry Kramer dient met anderen een motie in waarmee de griffie opdracht wordt gegeven een voorstel te maken waarin alternatieve varianten voor de bestaande hoorcommissie worden beschreven. De huidige praktijk: de hoorcommissie bestaat alleen uit leden van de raad. Een alternatieve opzet, bijvoorbeeld met alleen externen, is naar zijn idee wenselijk om te voorkomen dat de adviezen van de hoorcommissie over ingediende bestemmingsplanreacties verweven worden met de politieke invalshoek. Er is raadsbrede steun voor deze motie om varianten te onderzoeken en naast elkaar te leggen.

b.1e begrotingswijziging 2007 van de Hulpverleningsdienst Kennemerland c. Goedkeuring begroting 2008 Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland d. Kadernota 2008 deel II (begrotingsuitgangspunten 2009)

Deze hamerstukken worden aangenomen.

Aanvullend krediet Louis Davids Carré
Van de agenda gehaald. Later in de maand volgt commissie- en raadsbehandeling.

Regionalisering brandweer
In juli 2007 is door de gemeenteraad van Zandvoort uitgesproken om in principe in te stemmen met de regionalisering van de brandweer en om te komen tot een regionaal brandweerkorps. De raad wordt nu gevraagd in te stemmen met het doen ondertekenen van de bestuursafspraken tussen de Veiligheidsregio in oprichting en de gemeente Zandvoort over de overdracht van gemeentelijke brandweertaken. Burgemeester Meijer schetst de actuele stand van zaken. Hij gaat in op het kostenaspect van de ontvlechting en verduidelijkt het aantal personeelsplaatsen dat vanuit Zandvoort met de operatie gemoeid is. Na de korte uitleg van de burgemeester gaat de raad akkoord.

Begrotingswijziging ten behoeve van de uitvoering BAG Onlangs heeft het Ministerie van Vrom bekendgemaakt dat de gemeente Zandvoort in februari 2009 aangesloten zal moeten zijn op de Landelijke Voorziening Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG). Dit houdt in dat de gemeente gedwongen wordt om uiterlijk oktober 2008 klaar te zijn met de basisregistraties, in november komt het Ministerie langs om te zien of alles gereed is.

VVD-raadslid mevrouw Göransson-van Kerkwijk betwijfelt de juistheid van de in het raadsvoorstel genoemde data. Zij heeft ontdekt dat de Wet, die deze BAG-registratie regelt, pas in de loop van 2009 in zal gaan. Ze kondigt een amendement aan om het tempo daarop aan te passen. Met haar insteek vindt ze een willig oor bij de raadsleden. CDA-fractievoorzitter Bluijs hekelt de in het voorstel beschreven 'werktijden' die zijn aangegeven voor het omzetten van de adressen. Het kan er bij hem niet in dat een schuin streepje vervangen in het systeem zo lang duurt. 'Geef ons betere uitleg en vraag zonodig VROM om meer ruimte voor de implementatie.' GroenLinks-raadslid Van Deurssen vindt het een slordig stuk. 'Onjuiste informatie waarop we geen besluit kunnen nemen.'

Wethouder Toonen, die de zieke wethouder Bierman vervangt, legt uit waarom de data in het voorstel wel kloppen. Het gaat om de nadere invulling van de wettelijke regels en die pakken voor Zandvoort precies zo uit als in het stuk staat. De raad kan de informatie in het voorstel vertrouwen.

Na een schorsing blijkt dat mevrouw Göransson-van Kerkwijk de in het voorstel genoemde data blijft betwijfelen. Haar voorstel is om het stuk terug te brengen naar de commissie, met een controle op de hardheid van de data. 'Kijk dan ook naar de financiële onderbouwing', merkt CDA-fractievoorzitter Bluijs op.

De behandeling van het stuk wordt daarop opgeschort tot na commissiebehandeling.

Subsidieverzoek Circuitrun
Er wordt een besluit gevraagd over het verstrekken van een subsidie aan de Stichting Sportevenementen Le Champion ten behoeve van de Runners's World Circuit Run Zandvoort 2008. De raad is voor. Verschillende raadsleden maken een kleine kanttekening.

GroenLinks-raadslid Van Deurssen vraagt hoe deze subsidie zich verhoudt tot andere sportieve evenementen, zoals de wielerronde en de zeepkistenrace, die mogelijk in hun voortgang bedreigd worden en ook steun kunnen gebruiken. Ook andere raadsleden hebben daar vragen over.

CDA-raadslid Bluijs steunt het voorstel wel, maar wil voor de mogelijke subsidies in latere jaren een betere onderbouwing. SP-raadslid Paap stelt voor om bij de begroting een pot te maken speciaal voor evenementen. 'Nu worden de subsidies ten laste gebracht van de pot Burgerinitiatieven.'

Wethouders Toonen en Tates handelen in hun beantwoording ieder verschillende aspecten af. Zo is het potje Burgerinitiatieven correct, want de Rotary Zandvoort is verantwoordelijk voor het initiatief. Wethouder Tates vindt het een goed idee om het loopevenement in een breder evenementenkader te plaatsen. Hij meldt met de organisatoren van de wieler- en solexronde binnenkort een gesprek te hebben.

Financiering Muziektent
Ook al is het geen beslispunt voor de raad, toch gaat het CDA in op de locatie: het Raadhuisplein. Als de tent er staat dan moet je heel het Raadhuisplein afsluiten, zo geeft CDA-raadslid Bluijs aan. Onhandig, zo vindt hij. Hij vindt de raadsleden Kramer (VVD) en Van Deurssen (GroenLinks) aan zijn zij. Wethouder Tates constateert tevreden dat de financiën geen problemen zijn. Hij onderbouwt nog eens de keuze voor de locatie. Hij geeft aan dat hij streeft de tent 30 april in gebruik te kunnen nemen en meldt samen met andere partijen te werken aan een volwaardige programmering.

Motie GBZ
GBZ-raadslid A. van der Veld dient een motie in, die het college oproept om binnen twee weken werk te maken van de wettelijke bepalingen dat bromfietsen op de rijbaan horen. De raad vindt het een goed voorstel, maar heeft moeite met het tijdpad dat genoemd wordt. Dat is erg 'krap' - dat is onder meer de opvatting van VVD-raadslid Drommel. Wethouder Tates is het eens met de inhoud van de motie, immers de maatregelen staan ook al in de planning opgenomen voor eind dit jaar. Hij weigert echter de motie uit te voeren als vastgehouden wordt aan de periode waarin de borden vervangen moeten worden. Er is geen capaciteit om op deze termijn de uitvoering te organiseren en dan komen andere zaken in de knel.

De motie wordt in stemming gebracht.
De raad verwerpt de motie, alleen GBZ en de SP zijn voor.

Claim Stede
Tussen de gemeente en Stede Holding B.V. zijn onderhandelingen gaande om een minnelijke schikking te treffen voor een claim, die Stede bij de gemeente heeft neergelegd. De raad maakt nog een paar kritische opmerkingen, maar gaat akkoord met het voorstel, hopende dat dit dossier hiermee afgesloten kan worden. VVD-er Paap complimenteert het college met dit resultaat.