Beleid provincie brengt lokale verkeersveiligheid in gevaar


DEN HAAG, 20080304 -- In schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten merkt de CDA Statenfractie op dat het verkeersveiligheidsbeleid van de provincie Zuid-Holland in een aantal specifieke gevallen, waaronder in Nieuwe Tonge, een veilige verkeerssituatie in de weg staat.

In hun betoog geven Statenleden Marco Heemskerk, Theo Edel en fractievoorzitter Hans Démoed drie praktijkvoorbeelden van verkeerssituaties die gevaarlijker worden of zijn geworden als gevolg van strikte naleving van het verkeersveiligheidsbeleid van de provincie. Met name de veiligheidsmaatregel om het aantal aansluitingen te beperken, blijkt in de praktijk juist voor problemen en onveilige situaties te zorgen.

Zo brengt het voorstel van GS om langs de N215 twee verkeersontsluitingen bij Nieuwe Tonge te laten vervangen door één rotonde een groot aantal onvoorziene nadelen met zich mee. De CDA Statenfractie wijst erop dat de veiligheid van fietsers zal verslechteren, er verschillende extra secundaire toegangswegen zullen moeten worden aangelegd en de bereikbaarheid van het plaatselijke industrieterrein en tankstation aanzienlijk slechter zal worden. Bovendien is het maar de vraag of de rotonde de onveilige verkeerssituatie rondom de bushalte vlak langs de provinciale weg kan oplossen. De CDA Statenfractie vraagt om een alternatief waarbij de twee ontsluitingen kunnen worden behouden en vraagt GS om in specifieke gevallen als deze het provinciale verkeersveiligheidsbeleid te laten vieren.





CDA Zuid-Holland