Ministerie van Buitenlandse Zaken

'Iran moet zich houden aan VN-resolutie kernprogramma'

04 mrt 2008 | Iran moet zich houden aan de nieuwe resolutie van de Verenigde Naties (VN) om onmiddelijk te stoppen met het verrijken van nucleair materiaal en volledig opening van zaken geven over zijn kernprogramma. Dat zei minister Verhagen in zijn toespraak tot de Conferentie inzake Ontwapening in het Zwitserse Genève.

"Ik maak me grote zorgen over Irans nucleaire programma," aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Iran zal zich aan de afspraken van de resolutie moeten houden. Daarom is het goed dat de VN ook sancties heeft afgekondigd. Als Iran echter niet reageert, zullen er verdere maatregelen moeten volgen."

De zorgen van de internationale gemeenschap resulteerden maandag in de aanname van een derde VN-resolutie over het Iraanse nucleaire progrmma. De Veiligheidsraad roep Iran op volledig samen te werken met het Internationale Atoom- en Energie Agentschap (IAEA).

De resolutie draagt alle lidstaten op een reisverbod in te stellen tegen Iraniers die een belangrijke rol spelen in het nucleaire programma, de handel in nucleaire technologie met Iran tegen te gaan, en alert te zijn op transacties van Iraanse financiele instellingen.