Gemeente Hilversum

Controle gebieden Melkmeent en achter Orionlaan en Larenseweg

4 maart 2008
Onlangs hebben gemeentelijke bouw en milieucontroleurs in het gebied van de Melkmeent en omstreken controles gehouden. Daarbij is nagegaan of de gebruikers en eigenaren die een agrarisch of ander bedrijf exploiteren in deze omgeving zich houden aan de milieu- en natuurwetgeving, de Woningwet en het bestemmingsplan Buitengebied. Ook is nagegaan of de beschermenswaardige elementen van het agrarisch gebied niet worden aangetast.

Containers
Het fraaie agrarische gebied van de Melkmeent en omstreken wordt als één van de belangrijkste aandachtspunten van het buitengebied beschouwd. Tijdens de controles zijn bij een paar agrarische bedrijven enkele lichte milieuovertredingen geconstateerd. De bedrijven hebben een termijn gekregen om de zaken op orde te brengen. Daarnaast zijn enkele zonder bouwvergunning geplaatste containers aangetroffen.

Grensoverschrijdingen
Achter de aan de Zuiderheide grenzende woningen Larenseweg/Orionlaan waren bij veldcontroles in 2006 in sommige gevallen grensoverschrijdingen geconstateerd. De eigenaar-beheerder van dit bos- en heidegebied, Goois Natuurreservaat, en de gemeente hebben de eigenaren daarna gesommeerd het oneigenlijk bij hun achtertuin gevoegde stukje bos 'terug te geven aan de natuur'. Ook de tuininrichting en afvalopslag die soms in deze bosstrookjes plaatsvond, diende te worden verwijderd.

Verdere actie
De toezichthouder van GNR en de gemeentelijke bouwinspecteurs hebben gezamenlijk gecontroleerd of die grensoverschrijdingen weer ongedaan zijn gemaakt. In de meeste gevallen bleken de bewoners geheel of gedeeltelijk gehoor te hebben gegeven aan de gedane sommatie. In enkele gevallen was dit nog niet (geheel) gebeurd en zal de eigenaar (GNR) verdere actie ondernemen. Op deze overtredingen is en wordt uiteraard actie ondernomen door de bouw- en milieu-inspecteurs.

Onaangetast
Overigens is geconstateerd, dat de waardevolle onderdelen van zowel het agrarisch gebied van de Melkmeent als van de Zuiderheide in de praktijk onaangetast zijn gebleven.