Gemeente Hilversum

Deisy Lopez uit de bijstand succesvol in de lingerie

4 maart 2008
"Ik ben heel tevreden met de hulp die de gemeente Hilversum bood toen ik in de bijstand zat. Mijn bedrijf draait nu heel goed en ik heb de zaken financieel goed op een rijtje. Het is zo jammer dat niet meer mensen die een bijstanduitkering hebben, zien dat de ambtenaren van Sociale Zaken veel voor ze kunnen doen". Deisy (M.R.) Lopez is trots op het succes van haar eigen onderneming, die ze startte met hulp van de afdeling Sociale Zaken. Ze ontwerpt en ze maakt lingerie voor een groeiende klantenkring. Ze geeft vrouwen les in het maken van hun eigen lingerie. Haar eerste boek over het maken van lingerie vindt gretig aftrek bij docenten van modevakscholen.

Want de overdracht van de kennis, die ze zelf moeizaam heeft verworven, vindt ze vanzelfsprekend. "Ik vind het fijn dat ik me in dit land heb mogen ontwikkelen", legt ze uit.

Passie
Als dochter van een stoffenhandelaar in de Dominicaanse Republiek kwam ze in 1988 in ons land om een mode-opleiding te volgen. Een idee van haar vader. Tijdens een workshop lingerie werd, zoals ze dat zelf noemt, haar passie voor het fijne damesondergoed geboren. "Ondanks het feit dat mijn eerste setjes niet lukten. Wat ik ook deed, niets bleek te passen. Er is in Nederland gewoon weinig kennis van de techniek van het maken van lingerie".

Deisy zocht haar eigen weg. Ontdekte dat de materialen nauwelijks te koop waren in Nederland. Dus sloot ze deals met leveranciers in Parijs. Daarna startte ze haar eigen groothandel in ondermode-stoffen. Ondertussen gaf ze les in het maken van lingerie aan docenten van modevakscholen. Het bedrijf floreerde, maar Deisy was niet tevreden. "Ik kon mijn klanten niet eens een brief in het Nederlands schrijven, had geen kennis van boekhouden en administratie en ik kon weinig met de computer. Ik miste gewoon de kennis om in mijn eentje een bedrijf te runnen".

Sleuteltjes
Ze klopte aan bij het bureau Zelfstandigen van de afdeling Sociale Zaken. Ze stopte met haar groothandel, kreeg tijdelijk een uitkering om ondertussen haar kennis bij te spijkeren. Ze toont trots haar certificaat van haar basiscursus Marketing. Deed met succes alle drie de cursussen Nederlands op het ROC en ze volgde een computeropleiding. Ook cursussen van de Kamer van Koophandel, zoals Omgaan met klanten, hadden in Deisy een enthousiaste deelneemster. "In die opleidingen zaten alle sleuteltjes om de kastjes te openen, en dat had ik nodig. Want ik was weliswaar gestopt met de groothandel, maar niet met de lingerie. Als ik daarmee was gestopt, zou ik gestopt zijn met leven. Ik had alleen maar kansen nodig om mijn doel te bereiken".

En die kansen kwamen. Deisy heeft van meet af aan alles vastgelegd wat ze zelf leerde. Dat resulteerde in een boek, waarvan de modevakscholen vierhonderd exemplaren kochten. In december beleefde zij haar finest moment toen ze haar moeder, die op bezoek was, kon laten zien dat haar nieuwe boek "Lingerie Ontwerpen en Creëren voor alle maten" nu ook in de winkels te koop was. "We hebben samen het boek geïntroduceerd tijdens een bijeenkomst voor startende ondernemers bij de Kamer van Koophandel. Kon ik eindelijk zeggen: 'Kijk mam, dit doe ik nu'. Ze was apetrots op me".

"Ik heb van de gemeente veel hulp gehad. Volgens een test had ik niet genoeg capaciteiten om ondernemer te worden. Hebben ze me toch geholpen met een kleine lening. Ik heb veel meegemaakt, maar dat was kennelijk nodig om dit te bereiken. Alles gebeurt met een reden. Als je denkt dat je de capaciteiten en de wilskracht hebt, ga ervoor. Kijk naar de mogelijkheden en volg je gevoel en sta open om veel te leren", houdt zij anderen nu voor.

Deisy's bedrijf La Lopez, voorheen 'Amorette Body Fashion', draait op volle toeren. Ze ontwerpt en maakt lingerie, vooral in grote maten. Ze laat een setje zien in de zeer grote maat 175L. "Voor een klant die nog maar een paar weken te leven heeft?Ze wilde dat ik haar laatste bh in het wit maakte. Bij het produceren hiervan was ik erg verdrietig. Maar die dankbaarheid?Eigenlijk is het geen keuze. Ik kon ook gaan schoonmaken jaren geleden, maar ik had andere wensen in het leven". La Lopez levert ook maatwerk lingerie voor dames met een prothese.

Ze is trots op de groeiende schare tevreden klanten. Zitten ook al een paar BN'ers bij. Zeker nadat Deisy presentatrice Sylvana in de finale van 'Dancing with the stars' in haar ontwerp mocht hullen. En ze barst al weer van de nieuwe plannen. "Pimp my Bra" heet haar nieuwste initiatief.