Universiteit van Tilburg

25 februari 2008

Boek 'Christendom en wereldreligies' overhandigd aan minister Hirsch Ballin

Overhandiging op symposium In hemelsnaam

Op 5 maart presenteert de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg het boek 'Het christendom en de wereldreligies' tijdens het symposium 'In hemelsnaam'. Het boek wordt in Utrecht overhandigd aan dr. Ernst Hirsch Ballin, minister van Justitie en oud-bestuursvoorzitter van de voormalige Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht.

Het boek 'Het christendom en de wereldreligies' gaat in op de conflicten en gesprekken tussen het christendom en de andere wereldreligies. Welke belangrijke discussiepunten zijn er tussen het christendom en de andere religies? Wat kunnen ze van elkaar verwachten in de nabije toekomst? Ook is er aandacht voor een nieuwe theologische discipline, de comparatieve theologie, die zich afvraagt hoe je de ene met de andere religie kunt vergelijken. Is het mogelijk een godsdienstoverstijgende positie in te nemen of is dat onmogelijk of zelfs arrogant? Ook de unieke positie van mystiek in de wereldreligies krijgt aparte aandacht.

Tijdens het symposium 'In hemelsnaam' staat de interreligieuze dialoog vanuit het katholicisme en het protestantisme centraal. Er worden vier korte schetsen gegeven van de dialoog en confrontatie tussen het christendom en het jodendom, het christendom en het boeddhisme, het christendom en het hindoeisme, en het christendom en de islam. Sprekers zijn dr. Christa Anbeek (Universiteit van Tilburg), prof. dr. Freek Bakker (Universiteit van Utrecht), prof. dr. Judith Frishman (Universiteit van Tilburg), dr. Harm Goris (Universiteit van Tilburg), prof. dr. Anton Houtepen (Universiteit van Utrecht), en prof. dr. Karel Steenbrink (Universiteit van Utrecht).

De bijeenkomst wordt georganiseerd door LUCE / Centrum voor Religieuze Communicatie van de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg.