Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
DORDRECHT, 26 februari 2008

Stichting De Hoop slaat eerste paal kliniek voor 'dubbeldiagnose-cliënten'

Dordrecht - Op woensdag 5 maart om 16.00 uur wordt bij De Hoop, de evangelische GGz-instelling in Dordrecht, de eerste paal geslagen voor een nieuwe kliniek met 38 plaatsen. Achttien plaatsen in deze kliniek zijn bestemd voor de behandeling van cliënten met verslavingsproblematiek én ernstige psychiatrische problemen, de 'dubbeldiagnose-cliënten'. Medio 2009 hoopt De Hoop de nieuwe kliniek in gebruik te kunnen nemen.

De vraag naar plaatsen voor dubbeldiagnose-cliënten is erg groot. Leendert van den Brink, directeur Volwassenenzorg bij De Hoop: "Schattingen lopen uiteen, maar er wordt wel gesteld dat 70 procent van de verslaafden te maken heeft met (ernstige) psychiatrische problemen. Deze mensen vallen nu vaak tussen wal en schip: ze kunnen zowel in de reguliere verslavingszorg als in de psychiatrie vaak niet of onvoldoende geholpen worden. Er zijn slechts een paar klinieken in Nederland waar deze doelgroep terecht kan."

Het behandelprogramma voor de nieuwe kliniek is nog in ontwikkeling. Van den Brink: "Cliënten met dubbeldiagnose hebben aangepaste zorg nodig. Het programma en het (multidisciplinair) behandelteam zullen daarop afgestemd worden. Naar verwachting zal deze groep cliënten meer tijd nodig hebben voor hun klinische behandeling, waarin een duidelijke structuur en veiligheid aanwezig moeten zijn. De behandeling zal aansluiten op het bestaande aanbod van De Hoop, waar cliënten na hun verblijf in deze kliniek naar door kunnen stromen.

De bouw van de nieuwe kliniek betreft geen uitbreiding, maar vervangende nieuwbouw van reeds bestaande behandelplaatsen. Naast deze nieuwe kliniek heeft De Hoop plannen voor een kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie (4 t/m 18 jaar) en een kliniek voor jeugdige verslaafden (12 t/m 23 jaar).