Provincie Groningen

voorlichtingsbijeenkomst op woensdag 5 maart Projectbureau Kavelruil Groningen houdt voorlichtingsbijeenkomst op woensdag 5 maart 3 maart 2008

Woensdag 5 maart houdt het projectbureau Kavelruil Groningen een voorlichtingsbijeenkomst in Loppersum. Deze bijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in Hotel Spoorzicht aan de Molenweg 11 in Loppersum. Agrariërs die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van kavelruil zijn van harte welkom. Tijdens de bijeenkomst wordt onder andere ingegaan op de aanpak en rol van het projectbureau bij kavelruilen. De voorlichtingsbijeenkomst wordt ingeleid door gedeputeerde de heer Douwe Hollenga.

De provincie Groningen ziet in het instrument kavelruil goede mogelijkheden om de agrarische structuur in de provincie te verbeteren en wil initiatieven op dit gebied ondersteunen. In opdracht van de provincie is daarom het projectbureau Kavelruil Groningen in het leven geroepen: een samenwerkingsverband tussen Dienst landelijk Gebied, Kadaster en LTO Noord. Een Provinciale Commissie Kavelruil bewaakt de voortgang van de kavelruilen.

Op veel boerenbedrijven is de grond de afgelopen jaren door tal van oorzaken versnipperd geraakt over verschillende percelen. Veel bedrijven beschikken over veldkavels die niet gunstig liggen ten opzichte van het bedrijf. Dit leidt tot tijdverlies, hogere kosten en een onrendabele bedrijfsvoering. Kavelruil kan in deze gevallen uitkomst bieden.

Versterking agrarische bedrijfsstructuur
Het projectbureau Kavelruil Groningen onderzoekt met en voor boeren waar en hoe kavelruil de agrarische bedrijfsstructuur kan versterken. Dit doet ze door voorlichting te geven, hulp te bieden bij het opstellen van een kavelruilplan en projecten te coördineren. Ook kan het projectbureau ondersteunen bij de aanvraag en afhandeling van subsidies. Het projectbureau biedt haar diensten aan in de gehele provincie.

In eerste instantie richt ze zich op het realiseren van landbouwkundige doelstellingen. Draagvlak is hierbij van groot belang. Initiatieven moeten dan ook uit de agrarische sector komen. Het projectbureau richt zich niet op gebieden met reeds lopende landinrichtingsprojecten. Daar doet de landinrichtingscommissie of gebiedscommissie het werk. Het secretariaat van het projectbureau is gevestigd in het kantoor van de Dienst Landelijk Gebied in Groningen.

3 maart 2008