Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Gasunie en RACM tekenen convenant over archeologie

4 maart 2008
Op woensdag 5 maart a.s. wordt door de N.V. Nederlandse Gasunie en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) op Schokland een convenant gesloten.

Gasunie legt leidingen aan en bouwt installaties in heel Nederland. Hierbij komt zij met enige regelmaat in aanraking met archeologisch interessante zaken. Gasunie wenst hier zorgvuldig mee om te gaan en kent al een lange traditie als het gaat om de samenwerking met de RACM op dit gebied. Deze samenwerking wordt nu geformaliseerd in een convenant, dat zijn doorwerking zal hebben bij de regionale uitvoering van grote projecten, zoals Gasunie door heel Nederland onderneemt. RACM en Gasunie hebben hiertoe een procedure ontwikkeld voor het uitvoeren van bureau- en veldonderzoeken naar mogelijke archeologie en historische geografische die door gecertificeerde bureaus zullen worden uitgevoerd.

Het convenant zal door de heren K.J. de Ruiter, directeur RACM en E. Dam, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie worden ondertekend in het historische kerkje op Schokland.

Waarom de locatie op Schokland? In de Noordoostpolder kent de archeologie een rijke historie. Veel van wat in de grond van het voormalig eiland Schokland gevonden is, is bewaard gebleven en wordt tentoongesteld in het Museum Schokland. Gasunie begint in het voorjaar in de provincie Noordoostpolder met de aanleg van een nieuwe leiding en dit gebeurt in nauw overleg met de gemeenten en provincie. Op deze wijze draagt de Gasunie zorg voor de archeologie en cultuurlandschap van dit gebied.

Voor meer informatie

Martin Bosman, manager permitting en PR Gasunie: 050 521 3440, m.bosman@gasunie.nl

Dolf Muller, senior communicatiemedewerker RACM, 033 - 4227701, d.muller@racm.nl

Persbericht N.V. Nederlandse Gasunie en RACM