Gemeente Arcen en Velden


VVD fractie inbreng 3 maart 2008.

Voorzitter, de gemeenteraad van Arcen en Velden staat aan de vooravond van een te nemen, gedenkwaardig, besluit op donderdag 13 maart 2008. Zoals bekend zal op deze datum een definitieve keuze worden gemaakt ten aanzien van de fusiepartner.

Vooropgesteld, de VVD-fractie is er van overtuigd dat de voorgenomen fusie zal resulteren in positieve effecten voor onze inwoners.

Op grond van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 behaalde de VVD 2 zetels in de gemeenteraad. Dit resulteerde prompt in deelname aan het college. De nieuwe raadsleden van destijds, beiden afkomstig uit het bedrijfsleven, viel het op dat, de raadsbesluiten weinig samenhang kenden. Er werd niet gewerkt aan de hand van een toekomstvisie. Mede op initiatief van de VVD-fractie is er een traject ingezet om, in goed overleg met de inwoners, te komen tot een strategische visie voor 10 tot 15 jaar. Député Ger Driessen merkte onlangs op dat gebleken is, uit de diverse bestuurskrachtmonitoren in Limburg, dat de gemeente Arcen en Velden, provinciaal gezien, de enige gemeente is die een goed strategisch beleid kent. Wij kregen hiervoor een welgemeend compliment. De huidige VVD-fractie is blij dat onze vorige raadsfractie hier een grote bijdrage aan geleverd heeft.

Een goede visie en ambitie hebben is één, maar daadwerkelijke hieraan uitvoering geven is van een andere orde. In de eerder aangehaalde bestuurskrachtmonitor werd duidelijk gesteld dat de gemeente Arcen en Velden te weinig bestuurkracht heeft om het ambitieniveau te bereiken en te behouden.

Dit was in feite de uitdrukkelijke bevestiging van wat eigenlijk al langer boven ons hoofd hing, namelijk we moesten aanvaarden dat het niet langer mogelijk was om als kleine gemeente zelfstandig te blijven. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het steeds toenemende takenpakket van de gemeente in opdracht van "Den Haag", terwijl hier onvoldoende middelen tegenover worden gezet en de kwetsbaarheid van het ambtelijke apparaat. Uitbesteding van werkzaamheden blijkt niet meer voldoende, gevolg een fusie is onontkoombaar. Gelukkig kwamen we in november 2007 raadsbreed tot de conclusie dat een fusie met een aangrenzende gemeente de enige oplossing was. Na enige discussie bleek al snel dat een fusie richting Bergen geen reële optie was. Wat overbleef waren Venlo en Horst aan de Maas. Ook met betrekking tot deze keuze werd het ons vrij snel duidelijk dat de argumenten voor Horst aan de Maas sterk moesten zijn om ook de hogere politieke echelons te overtuigen. Ter ondersteuning van onze meningsvorming hebben wij kunnen putten uit een groot aantal informatiebronnen, waarvan ik er een aantal wil noemen:
- Raadsconferentie te Baarlo;

- Bestuurskrachtmonitor en rapportages van onderzoeksbureau;
- Publieksavonden in Lomm;

- Ondernemersavond SALVO in de Kasteeltuinen;
- Werkbezoek aan de gemeente Venlo;

- Werkbezoek aan de gemeente Horst aan de Maas;
- Diverse raadsbijeenkomsten.
Wij als VVD-fractie hebben alle bijeenkomsten voltallig bezocht om een goed beeld te krijgen van wat onze inwoners, bedrijfsleven en verenigingen belangrijk vinden en willen behouden of gerealiseerd willen zien. Verder hebben we vele persoonlijke gesprekken gevoerd om de juiste en goed onderbouwde keuze te kunnen maken. Uit de reactie van inwoners en bedrijfsleven kwam duidelijk naar voren dat men het beste gevoel had bij een fusie met Venlo. Uiteindelijk moet de gemeenteraad de keuze maken. De gemeenteraad heeft

een eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot het te nemen besluit, maar als democratische volkspartij gaan wij uiteraard niet voorbij aan de wens van de bevolking.

Alles overwegende zijn we tot de conclusie gekomen dat een fusie met Venlo onze eerste voorkeur geniet. Inwoners van onze gemeente voelen zich, in grote meerderheid, tot Venlo aangetrokken. Ongeveer 80% van onze bevolking verdient haar inkomen in de gemeente Venlo. Ook maken we nagenoeg van alle "Venlose" voorzieningen gebruik. Voorts, hoe je het ook went of keert, de Maas is en blijft een barrière. Wij hebben met Horst aan de Maas, geen samenwerkingsverband, geen gezamenlijke projecten, dit in tegenstelling tot Venlo. Voorts zijn wij er van overtuigd dat de financiële mogelijkheden in Venlo in ruimere mate aanwezig zijn dan in Horst aan de Maas. Vorenstaande argumenten hebben bij ons de doorslag gegeven om het college op te dragen in eerste instantie alleen met Venlo de fusiebesprekingen te gaan voeren en Horst aan de Maas in de wachtkamer te laten plaatsnemen. Vervolgens zijn er door de politieke partijen, SALVO en de WMO raad wensenlijsten ingediend welke integraal door het college zijn overgenomen en nog enigszins uitgebreid. Samen met onze coalitiepartner het CDA hebben we een wensenlijst opgesteld met daarop hetgeen we in onderhandeling met de toekomstige fusiepartner geregeld wilden hebben. Op 12 februari heeft het college de wensen in een document aan het college van Venlo overhandigd. Veertien dagen later kregen we het bericht dat beide colleges overeenstemming hadden bereikt over de wensen van de gemeente Arcen en Velden en dat het college van Venlo en dat van Arcen en Velden een gezamenlijk en eensluidend voorstel aan beide raden zal voorleggen.

Welnu voorzitter; het voorstel beoordelende moeten we tot de conclusie komen dat het resultaat fantastisch is. Al onze wensen worden vervuld. Een beter resultaat hadden we ons niet kunnen wensen.

De VVD-fractie steunt dus van harte het raadsvoorstel, maar wil niet onvermeld laten dat dit het resultaat is van:

1. Het goede proces dat de gemeenteraad van Arcen en Velden doorlopen heeft en het zeer vele werk wat zij extra heeft moeten doen.
2. De ondersteuning van de ambtelijke organisatie, onze welgemeende dank hiervoor.
3. Inspanningen van coalitie partner die zeer veel tijd en moeite gestoken heeft in de communicatie met ons en met de bevolking. CDA collega's onze oprechte waardering.
4. Ons college van B&W dat zeer doortastend en met voortvarende aanpak onze wensenlijst heeft weten te verzilveren.
College jullie hebben goed werk geleverd, gefeliciteerd.
5. Tot slot voorzitter onze toekomstige partner, de gemeente Venlo. Zij hebben begrip getoond voor onze wensen en hebben ons het gevoel gegeven dat we welkom zijn. Gemeente Venlo wij zijn er klaar voor.

Velden, 3 maart 2008,

Ai Kruijsen, Fractieleider VVD Arcen-Lomm-Velden.