Gemeente Arcen en Velden


PvdA/PK fractie Arcen en Velden1

Overwegingen bij besluit tot fusie met Venlo.

Zoals bekend zal zijn heeft de fractie van de PvdA/PK geworsteld met het proces wat tot een fusiebesluit moest leiden. Omdat de gescheiden verantwoordelijkheden van college en raad onvoldoende duidelijk waren en het college op sommige momenten haar inzichten aan de raad wilde opdringen is twijfel ontstaan over de te volgen weg. Wat betreft de beslissing was om voor Venlo of voor Horst aan de Maas te gaan was er echter geen twijfel bij de fractie.

Vanaf het begin van het keuzeproces heeft het belang van de "toekomst op termijn" voorop gestaan. Wij hebben daar vooral gekeken naar ambities van de mogelijke fusiepartners en de middelen om die te realiseren. Wat betreft dit laatste is daarbij gekeken naar de omvang van het ambtenarenkorps, de kennis en ervaring van de ambtenaren en de professionaliteit van het bestuur.
Het gaat er om waar de bevolking als totaal de meeste baat bij heeft; niet alleen op korte termijn (dat is vaak het minste probleem) maar juist op de lange termijn. Op korte termijn loopt alles gewoon door; op lange termijn zal duidelijk worden of Arcen en Velden een aantrekkelijk woongebied blijft, het verenigingsleven blijft zoals het nu is en het toerisme blijft bloeien.

Er was vanaf het begin geen twijfel dat beide fusiepartners op zijn minst een redelijk onderdak zouden bieden. Bij grotere gemeenten is het bestuur en de uitvoering op een hoger niveau dan bij kleine gemeenten. Toch is er voldoende reden om volmondig voor Venlo te kiezen.

Deze redenen zijn uitvoerig gepubliceerd op de website van de PvdA/PK. Het volgende is een samenvatting.


· Venlo wordt centrumgemeente en reorganiseert momenteel het ambtenarenkorps om de bestuurskracht te verbeteren. Wij achten de gemeente Venlo daartoe in staat.
· In deze vernieuwing kunnen we meeliften op gebieden zoals mobiliteit, zorg, duurzaamheid. Daar bedoel ik mee dat ook de inwoners van A&V voordeel zullen hebben van de nieuwe aanpak en inzichten.

· Er is een evenwichtigere afweging van de belangen van de bevolking als totaal door een grotere professionaliteit van bestuur en organisatie en een bredere representatie van de bevolkingsgroepen in de raad. De invloed van belangengroepen met een sterke lobby zal hierdoor beperkt blijven.

· Inwoners van A&V hebben veel raakvlakken met Venlo: werken, winkelen uitgaan, naar school gaan enz. Invloed hebben op de ontwikkelingen in Venlo is daarom ook van belang voor de inwoners van A&V. Belang gaat verder dan alleen oriëntatie van burgers op Venlo. Het risico dat Venlo te weinig aandacht besteed aan de kleine kernen wordt kleiner als het aantal kleine kernen toeneemt.

· We zien een verschil in de benadering van het bestuur van Venlo Horst a/d Maas als het gaat om de ontwikkelingen in de kleine kernen. Kort gezegd: Horst a/d Maas geeft haar


1 De vertegenwoordiger van de fractie heeft de bijdrage tijdens de raadsbijeenkomst op 3 maart '08 niet letterlijk voorgedragen.

bestuurlijke medewerking aan initiatieven van onderuit, Venlo ondersteunt met inhoudelijke kennis en capaciteit.

· Op toeristisch gebied heeft Arcen echt iets te bieden aan Venlo. Het belang hiervan is voor Venlo groter dan voor Horst aan de Maas. Meer kansen in een groter geheel worden mogelijk. Maar ook voor nieuwe vormen zoals zorgboerderijen, wellness (relax- en beautyvakantie) zijn er mogelijkheden. Andersom ook, ook Venlo heeft een naam. Toerisme is aanvullend en niet verdringend. Venlo beseft deze kans en zal het zeker benutten ten voordele van de inwoners van A&V.

· De PvdA/PK heeft zich onder andere altijd sterk gemaakt voor een evenwichtige indeling van de ruimte die het platteland om de woonkernen biedt en mede het woonklimaat aantrekkelijk maakt. Het beleid van Venlo maakt duidelijker onderscheid tussen de belangen van natuur en toerisme en de agro-industrie en weegt deze belangen zorgvuldiger af. Op termijn geeft dit meer waarborgen voor behoud van het platteland.
· Venlo is een betere onderhandelingspartner met grotere partijen op provinciaal, landelijk en grensoverschrijdend niveau. Dat kan ook van indirect voordeel zijn voor A&V als het b.v. gaat om grensoverschrijdende samenwerking.

· Venlo is trekker bij een aantal belangrijke projecten die de komende jaren ­ maar ook daarna ­ bepalend zullen zijn voor de regio waarin wij wonen. Omdat deze van invloed zijn op de ontwikkelingen in toerisme, maakindustrie en agro-industrie is het goed daarin mee te kunnen beslissen.

· En als laatste maar zeker niet de minste: de keuze voor Venlo kan volgens de PvdA/PK rekenen op een fors hoger draagvlak dan welke andere keuze dan ook, om hiervan af te wijken moeten er wel erg sterke argumenten komen.