Gemeente Arnhem

Arnhem gaat voor titel groenste stad van Nederland(04-03-08) Arnhem doet mee aan de strijd om de titel Groenste stad van Nederland
2008. Arnhem is trots op het groen in en om de stad: op park Sonsbeek en de andere stadsparken, op groene activiteiten van bewoners, bijvoorbeeld in de binnentuinen in het Spijkerkwartier en de boomgaard in Elden. In Arnhem is bovendien sprake van toenemende tevredenheid van bewoners over de kwaliteit van het groen in de stad. Daarom gaat Arnhem de uitdaging aan door mee te doen aan de competitie voor de groenste stad van Nederland, georganiseerd door Entente Florale. De winnaar van deze titel doet mee aan de Europese competitie 2009.

Arnhem is vanwege haar ligging op de rand van de Veluwe al gezegend met veel groen. Maar wat de stad vooral bijzonder maakt is het vele groen in en om het centrum. Arnhem heeft meer dan tien parken, waaronder enkele monumentale parken, een evenementenpark (Presikhaaf) en een begraafpark, Moscowa. Arnhem bezit bovendien een aantal karakteristieke sprengbeken. Arnhem is van oorsprong een stad aan de beek en het beleid is erop gericht om dit weer zoveel mogelijk zichtbaar te maken in de stad. Water en groen hebben in de stad een sterke band met elkaar.

Groen in dichte bebouwing
Ook in dichtbebouwde omgeving slaagt Arnhem er in groene initiatieven te ontplooien, meestal in samenspraak of zelfs op initiatief van bewoners. Verantwoordelijk wethouder Cees Jansen: Een mooi voorbeeld van mogelijkheden voor groen in een dichte bebouwing vind ik het bewonersinitiatief vertikaal groen. Daarbij wordt beplanting aangebracht tegen kale muren in een buurt, om de omgeving een groenere uitstraling te geven. Daarnaast verwacht ik veel van de reizende tuinen, waarbij braakliggende terreinen in overleg met buurtbewoners een tijdelijke groene inrichting krijgen. Het totaalplaatje zo beschouwend denk ik dat we een reële kans maken.

(Inter)nationale groencompetitie
Jaarlijks dingen steden en dorpen naar de eretitel Groenste stad/dorp van het jaar. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. Entente Florale organiseert deze groencompetitie om het behoud en de ontwikkeling van natuurlijk groen in steden en dorpen te stimuleren. In de loop van de zomer komt een internationale jury op bezoek in Arnhem. Deze jury beoordeelt dan het Arnhemse groenbeleid aan de hand van de kwaliteit van het groen in de stad en de samenhang tussen natuur in de stad en het landschap daar omheen. De Nederlandse winnaars ontvangen 8 oktober van minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een onderscheiding met bijbehorende geldprijs én zij mogen meedoen aan de Europese competitie Entente Florale van 2009.

Gemeente en bewoners samen
Bij de beoordeling van de deelnemende steden kijkt de jury niet alleen naar het gemeentelijke groen, maar ook naar bewonersinitiatieven. De jury beoordeelt of de bewoners en de gemeente zich samen verantwoordelijk voelen voor hun groene stad. Arnhem heeft een lange traditie van samenwerken met bewoners- en groengroepen. Bewoners- en groengroepen krijgen het verzoek actief mee te werken aan het presenteren van Arnhem als groene stad bij de (inter)nationale competitie.

Ervaring van eerdere prijswinnaars leert dat bekroond groen veel aandacht trekt. Meedingen naar de prijs is daarom interessant voor inwoners, bedrijfsleven en gemeente. Zij kunnen Arnhem samen op de groene kaart van Nederland en Europa zetten.