Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Maatschappelijke Opvang Bosland

Aan Bosland 20 t/m 26, boven de Roteb, komt een voorziening voor begeleid wonen van Stichting Bavo-Europoort. Normaal zou u geen informatie over uw nieuwe buren ontvangen, maar omdat het hier gaat om een speciale voorziening geven wij u graag meer informatie.

Deze woonvoorziening valt binnen het landelijke project Maatschappelijke Opvang waarin de vier grote steden, waaronder Rotterdam, de ambitie hebben om in 2010 voor alle dak- en thuislozen een onderdak te hebben. In Rotterdam zijn hiervoor, verdeeld over de stad, 19 voorzieningen nodig. Ook deelgemeente Kralingen-Crooswijk wil in deze gezamenlijke opdracht haar deel nemen en werkt mee aan het project.

De voorziening

In het Bosland zullen de woningen op de bovenste verdieping van het Roteb-gebouw verbouwd worden voor bewoning door 14 personen. Er komen afzonderlijke woonruimten bestaande uit een leef- en slaapruimte met badkamer die individueel bewoond worden. Daarnaast komen er een gezamenlijke woonkamer en keuken.

De locatie Bosland wordt geen tijdelijke opvang, bewoners komen er in principe voor langere tijd wonen.

De bewoners

In het Bosland wonen permanent veertien personen die goed in staat zijn om onder begeleiding zelfstandig te wonen. Het zijn allen voormalig dak- en thuislozen die er hard aan hebben gewerkt hun leven weer op de rails te krijgen en ze zijn allen clean. Met de begeleiding die zij van Bavo-Europoort krijgen kunnen zij in de voorziening verder groeien naar volledig zelfstandig wonen. De toekomstige bewoners hebben een dagelijkse routine waarbij men overdag activiteiten zoals werk heeft.

Er is geen relatie met bewoners van Havenzicht. Havenzicht is een nachtopvang waar de samenstelling van de aanwezigen per nacht wisselt. Bosland wordt geen opvang, maar een woonvoorziening waar een vaste groep bewoners voor langere tijd wonen, mogelijk zelfs de rest van hun leven.

Een van de voorwaarden waaronder de bewoners de woning mogen betrekken is dat zij geen overlast voor de omgeving veroorzaken. Om dit te waarborgen worden hierover sluitende afspraken gemaakt. Bewoners zijn er vaak sterk van doordrongen dat het wonen in een dergelijke voorziening zon mooie kans is, dat zij er alles aan doen om zich zo goed mogelijk aan de nieuwe leefomgeving aan te passen.

Begeleiding

Tijdens het eerste jaar is er in locatie Bosland 24 uur per dag begeleiding aanwezig, verzorgd door professionals van Bavo-Europoort. Hiermee wordt de zelfstandigheid verder ontwikkeld. Als de situatie dat toestaat zal de begeleiding worden teruggebracht naar enkele uren per dag.

Door de begeleiding wordt verder gewerkt naar het volledig zelfstandig wonen. Voor enkele bewoners zal dit ook haalbaar zijn, voor anderen kan de locatie Bosland de eindbestemming zijn.

Mocht een van de bewoners niet meer passen binnen de woonvorm, dan wordt gezocht naar een passende woonomgeving.

De locatie

Er is gekozen voor de locatie Bosland 20 t/m 26 omdat dit vier aan elkaar geschakelde woningen zijn met een eigen toegang. Het complex als geheel is vrijstaand. Het totale woonoppervlak is voldoende voor dit project en de woningen kunnen redelijk makkelijk omgebouwd worden voor het specifieke doel. Het pand ligt onopvallend in een rustige en stabiele omgeving en het aantal omwonenden is beperkt.

De omgeving

Binnen de woonvoorziening gelden regels waarin in goede harmonie leven met elkaar en de omgeving centraal staan. Het is dan ook de bedoeling dat u, net als van uw overige buurtbewoners, geen overlast ondervindt. De leefbaarheid in de buurt mag niet worden aangetast. Mocht dat wel het geval zijn dan kunt u bij de voorziening aanbellen en uw klacht aangeven. In noodsituaties belt u uiteraard met de politie.

Informatiebijeenkomst

Op 18 maart wordt een Inloop-informatiebijeenkomst gehouden in het Deelgemeentekantoor aan Oostzeedijk 276. U kunt hier vanaf 19.30 uur terecht.

Reactie

Mocht u op dit moment meer willen weten of willen reageren op het hier voorgestelde plan dan kunt u contact opnemen met Ruud Landa, projectleider Maatschappelijke Opvang, tel (010) 206 08 53.