Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

O.J?! van start met 'Buurten in de buurt'

In de wijken Crooswijk en Rubroek in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk is het project O.J?! gestart. O.J?! staat voor oud en jong actief in de buurt. Het project wordt uitgevoerd door het opbouwwerk en jongerenwerk. Vorige week werden in de omgeving van de Crooswijkseweg en het Schutterskwartier met ruim honderd bewoners contact gelegd. Het merendeel werd aan huis bezocht, maar er kwamen ook bewoners naar het buurtterras.

Doel van het project is het stapsgewijs met elkaar in contact brengen van de jonge en oudere bewoners van de wijk. Dat gebeurt met buurten in de buurt. Op een centrale locatie in de buurt wordt een terras geplaatst. De medewerkers van het project bellen bij alle woningen aan en nodigen de bewoners uit tot een gesprekje met elkaar bij het tijdelijk buurtterras. Het gesprek zal vooral gaan over hoe bewoners hun buurt vinden, wat er goed is en wat beter kan, aldus opbouwwerker Mounaim Abdelkhalki van Stichting Dock.

Het project loopt tot het einde van dit jaar. Na de eerste gesprekronde gaan de kinderen uit de wijk onder begeleiding van jongeren kunstwerkjes maken, die vervolgens aan de oudere bewoners van de wijk worden aangeboden. Daarnaast gaat de jeugd samen met de ouderen met de camera op pad om hun leuke plekjes in de wijk vast te leggen. De resultaten worden later geëxposeerd. Na deze ontmoetingsronde tussen jong en oud gaan zij samen naar een theatervoorstelling en staat een lach en praatdag op het programma.

In juni staan de première van een film door de Crooswijkse jongeren en sportactiviteiten op het programma. In september verzorgen de jongeren computerlessen voor oudere allochtone mannen en geeft het Meidenplatform fietsles aan allochtone vrouwen. Het project O.J?! wordt in oktober afgesloten met een slotmanifestatie. Bij het organiseren van de activiteiten wordt aangesloten bij bestaande activiteiten in de wijk. Er ligt wel heel veel vast in het programma, maar als er tijdens de rit leuke ideeën komen, dan pakken we die natuurlijk meteen op, besluit Mounaim Abdelkhalki. Het project wordt onder andere betaald door de deelgemeente. Naast het opbouwwerk en het jongerenwerk, wordt er ook door een aantal studenten van de Hoge School Rotterdam meegewerkt aan het project O.J?!