Gemeente Wassenaar

De Staat van de gemeente

Onderzoek biedt aanknopingspunten voor verbetering gemeentelijke prestaties.

De gemeente Wassenaar heeft in 2007 deelgenomen aan het onderzoek 'De Staat van de Gemeente'. Dit onderzoek is een meetinstrument voor het vergelijken van gemeentelijke prestaties. Uit het onderzoek, dat in de maanden september en oktober 2007 in Wassenaar is gehouden, komt naar voren dat Wassenaar om en na bij het landelijke gemiddelde scoort in vergelijking met gemeenten tussen de 25.000 en 50.000 inwoners. De resultaten bieden voldoende aanknopingspunten voor verdere verbetering van de gemeentelijke prestaties. Dit onderzoek wordt gebruikt als 0-meting voor de start van de organisatieverandering en de Wassenaarse ambities in het kader van de verbeterde dienstverlening. Ook in 2008 en 2009 zal Wassenaar deelnemen aan De Staat van de Gemeente zodat de resultaten van de organisatieverandering in het kader van de dienstverlening gemonitord kunnen worden. Het gehele onderzoek treft u aan op de VNG bechmark site www.waarstaatjegemeente.nl.

Over het onderzoek
De Staat van de Gemeente is een onderzoek dat onder een groot aantal gemeenten wordt uitgevoerd. Het onderzoek bevat 50 harde en zachte indicatoren over gemeentelijke prestaties. Denk daarbij aan het oordeel van de burger over het functioneren van het gemeentebestuur, de afhandeling van brieven en de duidelijkheid van de door de gemeente verstrekte informatie. Maar ook aan 'harde' prestatieindicatoren (input, output). De vraag die centraal staat in het onderzoek luidt: "Hoe tevreden is de burger over de gemeente waar hij woont?". Deze vraag wordt beantwoord vanuit zes invalshoeken, ook wel burgerrollen genoemd. Deze zes burgerrollen zijn: de burger als klant, kiezer, onderdaan, partner, wijkbewoner en belastingbetaler.

Er zijn vragenlijsten ingevuld door een willekeurig aangeschreven groep inwoners, bedrijven, stakeholders en door bezoekers van het gemeentekantoor in de maanden september en oktober 2007. Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl