Ondernemers Benelux bezorgd over EU-klimaatvoorstellen

05/03/2008 11:00

VNO-NCW

DEN HAAG, 5 MAART 2008 - De gezamenlijke ondernemingsorganisaties VBO (België), Fedil (Luxemburg) en VNO-NCW (Nederland) zijn tegen het veilen van emissierechten voor hun energie-intensieve industrie. Veilen is niet noodzakelijk voor het bereiken van de reductiedoelstellingen van broeikasgassen en vormen een bijkomende belasting op hun energie-intensieve industrie. Dat is een groot gevaar voor het voortbestaan van die industrie in de Benelux-landen.

Dat hebben de drie organisaties, bijeen in Den Haag aan de vooravond van de EU-lentetop op 13 en 14 maart, laten weten in een brief aan de leiders van de drie landen, de premiers Verhofstadt, Juncker en Balkenende. De drie werkgeversorganisaties van de Benelux vinden dat de opening die de Europese Commissie biedt om bepaalde sectoren in 2011 eventueel gratis emissierechten toe te kennen onvoldoende garanties biedt. Zij vragen dat deze beslissingen niet worden uitgesteld tot 2011, maar dat knopen zo snel mogelijk worden doorgehakt.

Zorgen hebben VBO, Fedil en VNO-NCW ook over de percentages hernieuwbare energie die de Benelux-landen moeten halen. De mogelijkheden hiertoe in België, Luxemburg en Nederland zijn beperkt, waardoor zij een disproportioneel hoge prijs dreigen te gaan betalen. De drie vragen hun regeringsleiders zich niet op deze percentages te laten vastpinnen. Wel moeten ze garanties eisen voor een vlot werkende Europese markt voor groene certificaten en op dit punt de Commissievoorstellen bijschaven.





http://www.vno-ncw.nl