Persberichten Rijn & Venen, 10.55 uur

Utrecht, 05-03-2008

Wisseltruc: twee aanhoudingen

LOENEN AAN DE VECHT/VREELAND/WOERDEN Twee verdachten van een wisseltruc liepen op dinsdag 4 maart tegen de lamp.

Rond 16.10 uur kreeg de politie de melding dat een vrouw op de Keizer Ottolaan in Loenen aan de Vecht bijna het slachtoffer was geworden van een wisseltruc. De meldkamer stuurde twee autos ter plaatse. Toen telefonisch werd gemeld dat de verdachten nog in de buurt waren, ging bij beide politieautos zwaailicht en sirene aan.

Eén

Agenten spraken met de vrouw, 56 jaar oud en afkomstig uit Loenen aan de Vecht. Zij vertelde dat zij was benaderd door een gebrekkig Engels sprekende man die 2 euro wilde wisselen. Zij keek in haar portemonnee, maar kreeg daarbij hulp van de man die in haar portemonnee graaide. Daarop werd de vrouw boos en liep weg. De man had geen kans gezien iets uit haar portemonnee te stelen. Vervolgens benaderde de man tot tweemaal toe een andere vrouw, maar kennelijk had hij daarbij ook geen succes.

De Loenense had gezien dat de man bij een andere man in een auto was gestapt en dat zij waren weggereden in de richting van Breukelen. Een 65-jarige Vreelander zou met zijn auto de verdachten zijn gevolgd. Agenten gingen met spoed achter hen aan. Op de Straatweg net voor de Vrijheidslaan zagen zij de Vreelander rijden. Hij wees de agenten op de auto met daarin de verdachten. De auto werd op de Voortwijk aan de kant gezet. De verdachten, mannen van 21 en 41 jaar oud en afkomstig uit Roemenië, werden aangehouden. Het tweetal werd naar het politiebureau overgebracht, ingesloten voor verhoor en in verzekering gesteld.

Twee

Rond 15.15 uur had een 75-jarige man uit Woerden in Woerden aangifte gedaan dat hij die middag rond 14.30 uur op de Haven in Woerden het slachtoffer was geworden van een wisseltruc. Daarbij waren meerdere bankbiljetten uit zijn portemonnee gestolen. Het signalement van de verdachte kwam overeen met één van de aangehouden verdachten.

Drie

Aan het eind van de middag deed een 73-jarige vrouw uit Nederhorst Den Berg aangifte van diefstal door middel van een wisseltruc. Zij was die middag rond 15.00 uur op de Duinkerken/Fetha in Vreeland aangesproken door een man. Hij wilde 2 euro wisselen. Nadat hij was verdwenen, bleek dat er enkele bankbiljetten uit haar portemonnee waren gestolen. Van een getuige had het slachtoffer gehoord dat de verdachte bij een andere man in een auto was gestapt. Het merk van die auto en het signalement van de twee verdachten kwamen overéén met die van de aangehouden verdachten.

De politie stelt een onderzoek naar de twee verdachten in. Aan mensen die op dinsdagmiddag 4 maart in Woerden, Vreeland, Loenen aan de Vecht of omgeving het slachtoffer zijn geworden van een wisseltruc wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844. Hetzelfde verzoek geldt voor mensen die zijn aangesproken door een gebrekkig Engels sprekende man om 2 euro te wisselen, maar waar de diefstal niet is gelukt.

Diefstal vanaf bouwplaats

WOERDEN Een 35-jarige man uit Utrecht werd op dinsdag 4 maart aangehouden op verdenking van diefstal.

Rond 18.00 uur zag een getuige dat een man bij een bouwplaats aan het Stormeer sloten van een hek forceerde en het terrein met een bestelbus op reed. Daar laadde hij een partij steigerkoppelingen in een bestelbus. De politie werd gebeld en ging ter plaatse.

Op de bouwplaats troffen agenten de verdachte, een 35-jarige man uit Utrecht, bij de bestelbus aan. Hij bleek al 230 steigerkoppelingen in zijn bus te hebben geladen. De Utrechter werd aangehouden, naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De bestelbus werd in beslag genomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Meisje gewond

BREUKELEN Een 13-jarig meisje uit Kockengen raakte op dinsdag 4 maart gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 15.15 uur reed een 43-jarige automobilist uit Maarssen vanaf een parkeerplaats aan de Stationsweg de doorgaande weg op. Daarbij zag hij het 13-jarige meisje dat vanaf het station aan kwam fietsen over het hoofd, met een aanrijding tot gevolg. Het meisje kwam ten val en liep onder andere hoofdletsel op. Zij werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht en is daar opgenomen. Door de Verkeerspolitie Utrecht is ter plaatse een onderzoek ingesteld en door hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Jongeren aangehouden voor graffiti

BREUKELEN De politie heeft vrijdag 29 februari vijf jongeren aangehouden voor het bekladden van het Blauwe fietstunneltje.

Deze plaats wordt als jongerenhangplek gekozen, waarbij regelmatig vernielingen worden gepleegd. In het weekend van 9 en 10 februari was het weer raak. Het fietstunneltje en een nabijgelegen bedrijf zijn beklad met graffiti. De politie heeft een onderzoek gedaan en kon vrijdag 29 februari vijf jongeren uit Breukelen aanhouden. De jongens, in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar werden na verhoor weer in vrijheid gesteld. Het opgemaakte dossier wordt ingestuurd naar het Openbaar Ministerie.