Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans: Hernieuwbare energie biedt kansen voor klimaat en economie

05 mrt 2008 | "Investeren in hernieuwbare energie is niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar biedt ook belangrijke kansen voor de economie". Dat zei staatssecretaris Timmermans dinsdag in Washington tijdens de `Washington International Renewable Energy Conference'.

Tijdens de ministeriële sessie, die werd geopend door Eurocommissaris Piebalgs (Energie) sprak Timmermans met regeringsvertegenwoordigers uit meer dan honderd landen over de economische voordelen van hernieuwbare energie. " Hernieuwbare energie speelt een sleutelrol in de strijd tegen klimaatverandering en biedt tevens kansen voor bedrijven om technologische innovaties te ontwikkelen", aldus Timmermans.

Timmermans vindt dat de Verenigde Staten en de lidstaten van de Europese Unie van elkaar kunnen leren en elkaar uitdagen om tot de beste technologische oplossingen te komen. "Maar het klimaatprobleem kan niet alleen worden opgelost door te investeren in hernieuwbare energie. Er moet worden gestreefd naar een combinatie van energiebesparing, reductie van CO2 en investeren in hernieuwbare energie."

De Washington International Renewable Energy Conference (WIREC) is de derde in een serie grote internationale conferenties over klimaat en hernieuwbare energie. De twee voorgaande conferenties vonden plaats in Bonn (2004) en Peking (2005). WIREC brengt vertegenwoordigers van meer dan honderd landen bijeen, om te praten over de kosten en opbrengsten van een wereldwijde toename in het gebruik van hernieuwbare energie.

WIREC is een initiatief van de Verenigde Staten, als volgende etappe op de weg naar de internationale klimaatconferentie in Kopenhagen eind 2009. Daar moeten de resultaten van de klimaattop op Bali worden vertaald naar concrete, landspecifieke doelstellingen om de wereldwijde CO2 uitstoot terug te dringen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Bijlagen

* Nederlandse pledge note voor WIREC | PDF, 96 Kb