Dienstenbond CNV

Nieuws

5 maart 2008

Gedwongen ontslagen bij afscheid van postkantoren onacceptabel

CNV Dienstenbond wil hard inzetten op het voorkomen van gedwongen ontslagen bij de aangekondigde sluitingen van de traditionele postkantoren. Het postbedrijf TNT en bankconcern ING sluiten 250 traditionele postkantoren. Daarbij gaan 1850 banen verloren. Dat maakten de concerns, beide eigenaar van 50 procent van Postkantoren BV, woensdag bekend.

Bestuurder Ahmed Kansouh van CNV Dienstenbond: "ING en TNT willen de uitvoering uitsmeren over de komende vijf jaar. Dat is lang genoeg om gedwongen ontslagen te voorkomen. Bovendien wordt er een bedrag beschikbaar gesteld van ruim 170 miljoen om een goed sociaal plan te realiseren. Kortom: de ingredienten zijn er om voor iedereen ander werk te realiseren. Waar TNT en ING nu spreken over het tot een minimum beperken van gedwongen ontslag vraag ik om harde garanties op ander werk voor elk personeelslid!"

Om de dienstverlening aan consumenten op peil te houden, zal TNT de komende jaren nog eens 750 verkooppunten in winkels vestigen. Dat zijn er nu 1850. Verder handhaven ING en TNT 550 verkooppunten in winkels.

ING bouwt de komende jaren, zoals eerder bekendgemaakt, vestigingen van de Postbank om tot ING-kantoren. Het gaat om 283 vestigingen. Het bedrijf trekt voor deze operatie 175 miljoen euro uit. Eerder werd al bekend dat met het verdwijnen van het merk Postbank in totaal 2500 banen verloren gaan.