Persbericht Wageningen UR, 5 maart 2008, 015wur

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Wageningen_UR_steunt__Havenbedrijf_Rotterdam_op_weg_naar_biobased_economy.htm

Wageningen UR steunt Havenbedrijf Rotterdam op weg naar bio-based economy

Wageningen Universiteit en Researchcentrum gaat het Havenbedrijf Rotterdam helpen bij onderzoek naar de betekenis van van de 'bio-based economy' voor de Rotterdamse haven. Het gaat daarbij vooral om de kennisontwikkeling die nodig is om strategische keuzes te maken rond duurzame overslag en grondstoffenstromen. Wageningen UR heeft al uitgebreide expertise op het gebied van 'bio-based economy' en gaat die de komende jaren versterken.

Het Havenbedrijf Rotterdam en Wageningen UR en hebben een en ander vastgelegd in een overeenkomst. Rotterdam wil wereldwijd het centrum zijn voor haveninnovatie en wil daarvoor met kennisinstellingen als Wageningen UR onderzoek en ontwikkelingsprojecten opzetten. Zo kan Wageningen UR bijdragen aan het identificeren van betaalbare groene grondstoffen en dito processen in combinatie met logistiek voor elektriciteitsopwekking en de milieuvriendelijke productie van transportbrandstof en bulkchemie.

Verder zal zij het Havenbedrijf op de hoogte houden van ontwikkelingen op het gebied van biogrondstoffen om de noodzakelijke op- en overslagfaciliteiten te bieden. Daarnaast wil het Havenbedrijf beschikken over deze kennis om aantrekkelijk te blijven voor innovatieve chemische industrie. Eerder onderzoek van Wageningen UR heeft aangetoond dat driekwart van de in Rotterdam geproduceerde chemicaliën ook op basis van biogrondstoffen kan worden geproduceerd.

Onderzoekers van Wageningen UR menen dat Nederland bij uitstek de positie heeft om bij te dragen aan de bio-based economy. Het is een logistiek zwaartepunt in Noordwest-Europa, met Rotterdam als een van de kernen, heeft een goed ingerichte en toegeruste chemische industrie en beschikt over een sterke landbouw en agrofoodindustrie die in staat is om te gaan met het bio-raffinageprincipe en de komende generaties van energiedragers. Zij stellen zich op het standpunt dat overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een Nederlandse bio-based economy die als voorbeeld kan dienen voor de rest van de wereld.

Bio-based economy

Wageningen UR zet de komende jaren sterk in op de zogeheten bio-based economy. Die behelst het gebruik van groene grondstoffen, ter vervanging van aardolieproducten. Niet alleen transportbrandstoffen vormen een belangrijk product, maar groene grondstoffen kunnen ook worden ingezet in de chemische en farmaceutische industrie. In de komende decennia zal wereldwijd bij de productie van chemicaliën, materialen en energiedragers een aanzienlijke verschuiving optreden van het gebruik van fossiele grondstoffen naar het gebruik van groene grondstoffen. Petrochemische productieprocessen worden deels vervangen door industriële biotechnologie en groene chemie . Wageningen UR neemt samen met anderen het initiatief om de bio-based economy mogelijk te maken door het ontwikkelen van duurzame technologie en door te onderzoeken hoe die economisch is toe te passen op een maatschappelijk verantwoorde wijze.