Gemeente Dordrecht


Persbericht

Renovatie begraafplaats Zuidendijk

Op begraafplaats Zuidendijk wordt in het kader van een wettelijke verplichting half maart gestart met renovatiewerkzaamheden. Grafveld C wordt opgehoogd en voorzien van een drainagesysteem.

Om de renovatie te kunnen uitvoeren, worden de grafmonumenten tijdelijk verwijderd. Deze zijn nauwkeurig ingemeten en gefotografeerd zodat ze op exact dezelfde locaties worden teruggeplaatst. De nabestaanden zijn hiervan op de hoogte gesteld.

De aanwezige beplanting moet eveneens worden weggehaald. Hieronder vallen ook de bomen op het betreffende grafvak. Hiervoor is advies aangevraagd bij het Natuur- en Wetenschappelijk Centrum. De beplanting en de bomen kunnen de graafwerkzaamheden en de ophoging helaas niet overleven.

Na de renovatie worden een tiental taxushagen, 25 volwassen sierkersen en 4 veldesdoorns teruggeplaatst. Veld C wordt daarmee het meest bomenrijke grafvak van deze begraafplaats.

De strook met kindergraven aan de rand van het grafvak krijgt speciale aandacht zodat deze een nettere uitstraling krijgt. De verwilderde grensbeplanting langs het talud wordt verwijderd, waarna een nieuwe beukenhaag wordt aangeplant. Deze Fagus sylvatica is ca. 2,5 meter hoog.

Voor de omwonenden betekent dit dat het zicht op de graven zeer beperkt blijft, ook tijdens de wintermaanden. De beukenhaag behoudt namelijk ook dan het blad.

Het renovatieproject gaat in totaal circa drie maanden duren. Naar verwachting worden de nieuwe bomen half april geplant. Het terugplaatsen van de grafmonumenten vindt begin juni plaats.

De overlast voor bezoekers en omwonenden van de begraafplaats wordt zo veel mogelijk beperkt.

Dordrecht, 5 maart 2008
Redactie
Pauline Harmsen
Begraafplaats en Crematorium Essenhof

telefoon (078) 613 34 11
Informatie