Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders: "Ethiopië heeft goud in handen"

05 mrt 2008 | Minister Koenders heeft woensdag in Addis Abeba een contract van 2,2 miljoen euro getekend met de Ethiopische overheid gericht op kwaliteitsverbetering van oliehoudende zaden in Ethiopië.

Oliehoudende zaden, zoals sesam en lijnzaad, zijn na koffie het belangrijkste exportproduct van Ethiopië. De productie van deze zaden groeit enorm, maar de kwaliteit voldoet niet aan de eisen die de Europese markt stelt. Daarom hebben Ethiopische boeren, bedrijven en overheid de handen ineen geslagen hebben gesloten om de kwaliteit en dus ook de exportopbrengsten te vergroten.

Volgens minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft Ethiopië goud in handen. "Ik hoop dat de samenwerking met Ethiopië net zo succesvol zal zijn als in de bloemensector", aldus Koenders. "Als de sector erin slaagt om de kwaliteit te verbeteren dan is dat een belangrijke inkomstenbron voor drie miljoen boeren in Ethiopië".

Het projekt is een voorbeeld van een zogeheten publiek-privaat partnerschap, dat naast kwaliteitsverbetering is gericht op vereenvoudiging van de regelgeving met betrekking tot productie, verwerking en handel in Ethiopië en het versterken van de samenwerking met de Europese Unie. Het Nederlandse Productschap voor Margarine, Vetten en Oliën (MVO) speelt daarin een belangrijke rol.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl