Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nelly en Sofia in Genève dag 2

05 mrt 2008 | Op uitnodiging van minister Verhagen reizen deze week twee jongeren met hem mee naar de VN Mensenrechtenraad in Genève. De scholieren Sofia Katib en Nelly van der Wilde doen verslag van hun tweede dag.
Sofia en Nelly met Verhagen onderweg naar Genève Sofia en Nelly met Verhagen
naar Genève. Foto: Sofia Katib

Eindelijk even rustig zitten, achter een computer op de Nederlandse missie in Genève. Waren we gisteren nog vooral aan het luisteren in het Palais des Nations (waar de VN-mensenrechtenraad zetelt, red.), vandaag mochten we de hele dag lekker onze mond open trekken tijdens allerlei gesprekken.

De dag begon wel vertrouwd op het Palais, waar de vertegenwoordigers van Uruguay ons vertelden over de kinderrechtenresolutie die ze komende maand in de Human Rights Council (HRC) willen indienen. Vooral de technische aspecten van het schrijven van een resolutie kwamen aan de orde, de inhoud was nogal algemeen en te uitgebreid om er in dit gesprek op in te gaan. We moesten meteen door om nog op tijd te zijn voor onze afspraak op het Office of the High Commissioner of Human Rights.

Hoewel we maar met z'n zessen waren, zaten we in een zaal, waar zeker met veertig man vergaderd zou kunnen worden. Ondanks de grote zaal, was het echt een goed gesprek. Zeker omdat we zelf al het een en ander van kinderrechten wisten, konden we overal dieper op ingaan. Waarom hebben de Verenigde Staten bijvoorbeeld wel twee aanvullende verdragen over twee artikelen uit het Verdrag van de rechten van het kind getekend, maar het verdrag zelf niet? Blijkbaar vonden niet alleen wij het een goed gesprek, maar vielen we ook bij hen in de smaak, aangezien ze ons wezen op nog beschikbare stageplaatsen.

Na geluncht te hebben met de Nederlandse mensenrechtenambassadeur, Arjan Hamburger, en twee non-gouvernmentele organisaties, gingen we op gesprek bij de International Labour Organisation. Hier hoefden we ons Engels talent even niet op de proef te stellen, omdat de presentatie gewoon in het Nederlands was. Er werd vooral veel verteld over IPEC, een programma om kinderarbeid uit te bannen, en daar kwam met name de financiële kant aan bod. Nederland is bijvoorbeeld één van de grootste donoren voor dit programma.

FunX radio, dat gisteravond al een kort interviewtje met Nelly deed, bleef vanmiddag maar met Sofia kletsen, waardoor we te laat bij onze volgende afspraak kwamen. Er zaten namelijk twee Zwitserse jongerenvertegenwoordigers op ons te wachten. Nataly en Saskia vertelden ons over hoe kinderrechten in Zwitserland nageleefd worden. Ze vertelden ook dat zij in hun pogingen om leeftijdsgenoten te interesseren voor de VN tegen problemen aan lopen. Veel mensen weten niet eens dat er in Zwitserland jongerenvertegenwoordigers zijn. Daarnaast is het moeilijk te combineren met school.

Maar nu moeten we echt opschieten, want de pizza wordt koud en we hebben nog een interview en filmvertoning op het programma staan. Tot zover Sofia en Nelly in Genève.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Nelly en Sofia introduceren zichzelf