Radboud Universiteit Nijmegen


Ruim een half miljoen voor onderzoek naar islam en kunst

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft half februari een subsidie van 550.000 euro toegekend aan een onderzoeksproject over islam en de `performing arts' in het Midden-Oosten en Europa. Het project is opgezet door Karin van Nieuwkerk, docent en onderzoeker bij de afdeling Arabisch en Islam van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Islam en kunst - gaat dat wel samen? De Deense cartoonaffaire, de moord op Theo van Gogh om zijn film Submission, de kwestie rondom de opvoering van Mozarts opera Idomeneo door de Deutsche Oper en de Opera Aisha in Rotterdam hebben geleid tot de beeldvorming dat de islam op gespannen voet staat met kunst en cultuur.

Islamitische pop en comedy
Er is echter, zo blijkt in de praktijk, stevige discussie mogelijk over de interpretatie van religieuze bronnen die iets zeggen over het haram (verboden) of halal (toegestaan) karakter van diverse kunst- en cultuuruitingen zoals zang, dans, muziek en theater. In het Midden-Oosten, en in toenemende mate in Europa, zijn nieuwe experimenten zichtbaar. Praktiserende moslims zoeken naar creatieve combinaties van kunst, cultuur en geloof, jongeren ontwikkelen islamitische popmuziek (`green pop') en heavy metal en er wordt geëxperimenteerd met islamitische theater- en filmproducties en islamitische comedy.

In het onderzoeksproject gaat onderzoekster Karin van Nieuwkerk nieuwe religieuze kunstproducties uit het Midden-Oosten vergelijken met de ontwikkelingen van cultureel-religieuze expressies onder moslimminderheden in Europa. Het gaat in het project om `performing arts': dus theater, dans, muziek, comedy, film en dergelijke. Beeldende kunst en literatuur vallen er niet onder. Van Nieuwkerk werkt voor haar onderzoek samen met een postdoc en twee junioronderzoekers. Ze publiceerde eerder over onder meer geloof en kunst in Egypte. De naam van het onderzoeksproject is Islam and the performing arts in the Middle East and Europe: from cultural heritage to cultural citizenship.

Onder vuur
Het onderzoek heeft grote maatschappelijke en culturele relevantie. De te bestuderen experimenten liggen sterk onder vuur: in het Midden-Oosten leiden ze tot spanningen tussen liberale moslims en geloofsgenoten die strenger in de leer zijn. En in de Europese context wordt gedebatteerd over de ruimte die het religieuze in mag nemen in het publieke en culturele domein. Religieuze expressie lijkt op gespannen voet te staan met loyaal burgerschap. Wat kunnen deze nieuwe experimenten, waarin islam en kunst samengaan, bijdragen aan kunst, religie en samenleving?

De NWO-subsidie is toegekend vanuit het onderzoeksprogramma Culturele dynamiek. Na het salafisme-onderzoek dat in 2007 van start ging, is dit het tweede onderzoeksproject binnen het het onderzoeksprogramma Dynamics of Islamic Culture van het Institute for Historical, Literary and Cultural Studies van de Radboud Universiteit dat gehonoreerd wordt met een grote subsidie uit de tweede geldstroom.