Gemeente Urk

Opdracht marktonderzoek buitendijkse haven verstrekt

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Urk heeft opdracht verstrekt aan O.P.P. b.v. uit Den Haag voor het uitvoeren van een marktonderzoek naar de haalbaarheid van een buitendijkse haven bij Urk. De gemeente heeft de opdracht mede namens haar partners verstrekt; de Provincie Flevoland, de Ontwikkelings Maatschappij Flevoland (OMFL) en de Bedrijvenkring Urk (BKU). Het onderzoek moet helderheid geven of er voldoende markt is voor een dergelijke infrastructurele voorziening zodat de gemeenteraad zich kan beraden op eventuele vervolgstappen.

Het marktonderzoek dient te resulteren in een heldere rapportage op basis waarvan de gemeenteraad van Urk, na overleg met de overige gebiedspartners, kan besluiten over eventuele vervolgstappen. De kosten van het marktonderzoek worden begrensd op een maximaal bedrag van EUR 30.000 excl. BTW.

Het marktonderzoek moet antwoord geven op de volgende onderzoeksvragen:


1. Is er markt / voldoende marktpotentie voor de ontwikkeling van een nieuwe haven bij Urk?


2. Zo ja, hoe ziet die markt er dan uit en hoe concreet is die markt?


3. Is er behoefte aan een specifiek buitendijks gelegen havenfaciliteit of richt de behoefte zich op een buitendijkse kadefaciliteit met een binnendijks gelegen "nat" bedrijventerrein.


4. Welke branche- en marktsegmenten hebben concrete interesse in vestiging in of nabij de te ontwikkelen haven.

O.P.P. b.v. is het Ontwikkelings- en Participatiebedrijf Publieke sector b.v. en een 100% dochter van de N.V. Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). De opdracht is O.P.P. verstrekt onder een aantal voorwaarden en uitgangspunten. Als mogelijke vestigingslocatie voor een nieuwe haven geldt de zone langs de Kamperdijk tussen de Ketelbrug en de bestaande haven van Urk. Het marktonderzoek start binnenkort met een werkconferentie waarvoor diverse partijen worden uitgenodigd. Doel van deze werkconferentie is te inventariseren welke informatie, stukken, visies en meningen er zijn m.b.t. de ontwikkeling van een nieuwe haven bij Urk. De eindrapportage wordt uiterlijk binnen 10 weken na de werkconferentie ontvangen.