Socialistische Partij

Wieringerrandmeer: Wieringen laat zich voor kar provincie spannen


05-03-2008 * De provinciale SP-fractie vindt dat de provincie nu eens écht gedwongen moet worden haar verantwoordelijkheid te nemen voor het randmeerplan. Volgens SP zou de samenwerkingsovereenkomst (SOK) met de huidige informatie nooit door provinciale staten en beide gemeenteraden zijn aangenomen. Alle waarschuwingen die de SP en anderen al sinds 2006 roepen over het plan zijn uitgekomen: een eenzijdig en te duur woningaanbod, grote problemen met financiering en ernstige toekomstige knelpunten in verkeer en waterbeheer. Door eerst een besluit te nemen zonder behandeling in de staten af te wachten laat de gemeenteraad van Wieringen zich voor de kar van de provincie spannen zonder vooraf zekerheid te krijgen over de gevolgen van het wieringerrandmeer. Voor de aanleg van een schutsluis of naviduct bij Den Oever voor de vaarroute is de provincie immers afhankelijk van financiële steun van het Rijk.

Inmiddels wordt langzaam duidelijk dat de oorspronkelijk geraamde kosten van ¤ 320 miljoen al zijn opgelopen tot ¤ 370 miljoen. Het deel van ¤ 29 miljoen dat de Provincie oorspronkelijk zou bijgedragen is inmiddels opgelopen richting de ¤ 86,5 miljoen euro omdat er nog steeds geen subsidies zijn binnengehaald van 'Den Haag'. Dit heeft als mogelijk gevolg dat de gemeenten Wieringen en Wieringermeer en de provincie naast hun geplande bijdrage voor de kosten van beheer en onderhoud zullen gaan opdraaien.

Eerder werden deze risico's nog altijd als het 'worst-case scenario' van voorfinanciering voorgespiegeld. Gedeputeerde Hooijmaijers gaf in antwoord op vragen van de SP toe dat subsidie vanuit Europa niet met zekerheid te verwachten is. ,,In de optiek van Europa zijn Wieringen en Wieringermeer geen achterstandsgebied," aldus de gedeputeerde. Hierdoor zouden de tekorten mogelijk zelfs kunnen oplopen tot ¤ 124,5 miljoen euro, cijferden commissieleden Hooijmaijers voor.

Tijdens de commissievergadering Ruimtelijke ordening kreeg SP felle kritiek van VVD en CDA omdat de SP verklaard tegenstander is van het Wieringerrandmeer. ,,Jullie folders en brochures leiden bij ons tot irritatie," aldus CDA-voorman Bruins Slot. ,,Jullie zijn vanaf het begin af aan al tegen. Kom eens met een beter alternatief," riep VVD-woordvoerster Driessen-Jansen.

VVD en CDA gaan hiermee voorbij aan het feit dat de SP in 2006 heeft gezegd: ,,dat voor ons de aanleg van een ander Wieringerrandmeer niet ondenkbaar is." De SP stemde daarom op delen tegen de voordracht. Reden was dat voor de toenmalige fractie ernstige bezwaren lagen in het woningbouwprogramma (dure koopwoningen), de gekozen opzet van de publiek-private samenwerking en de financiële risico's. Dat is ook reden voor de SP om te ijveren voor een referendum over de huidige plannen.

SP heeft vanaf het begin gesteld dat voor 100 miljoen er een veel beter plan kan worden gemaakt met échte voordelen voor het gebied als het gaat om waterkwaliteit, landbouw en natuur. Als uitgangspunten hiervoor ziet de SP zes- tot achthonderd huizen in verschillende prijsklassen, bedoeld voor zowel recreatie als permanente bewoningen en een kleinschalige uitbreiding van de jachthavens bij het Robbenoordbos (IJsselmeer) en het Amstelmeer, gecombineerd met natuurontwikkeling. Op vragen van de PvdA-woordvoerders Van der Meché en Wagemaker gaf de gedeputeerde in de commissie nog eens toe dat het graven van het wieringerrandmeer zelf het leeuwendeel van de kosten in zich draagt.

Op dit moment is er onzekerheid over wat het antwoord van de minister van volkshuisvesting (VROM) zal zijn op vragen van de Tweede Kamer over het wieringerrandmeer en de woningbouw in relatie tot de Nota Ruimte. De uitkomst hiervan kan nog steeds van wezenlijk invloed zijn op de toekomst van het randmeerplan.

Daar komt bij dat de Provincie door éérst de gemeenteraden van Wieringermeer en Wieringen hun besluit te laten nemen hen de kastanjes voor zich uit het vuur laat halen. Nu weten de gemeenteraden niet van tevoren wáár ze precies over gaan besluiten; alles hangt af van de behandeling in de provincie. Er kunnen nog steeds belangrijke wijzigingen optreden die van grote invloed zijn op kosten van beheer en onderhoud door beide gemeenten.

Zo blijven verschillende politieke partijen in de provincie buiten schot. Straks kunnen zij zeggen: 'de gemeenten Wieringen en Wieringermeer zijn immers al akkoord'. Op deze wijze laat de gemeenteraad van Wieringen zich mooi voor het karretje van de provincie spannen. En blijft Haarlem op veilige afstand van de Kop van Noord-Holland in de luwte.