Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 5 maart: persberichten

5-3-2008 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van B&W van 4 maart.

Bouwvergunning voor Niestern Sander

Het college van B&W heeft de bouwvergunning afgegeven voor de bouw van de panelenhal van Niestern Sander aan de Venjeweg in Farmsum. Hiervoor wordt een artikel 19-procedure toegepast, waarmee het bestemmingsplan wordt aangepast.

Het bouwbedrijf was vorige week al op eigen risico begonnen met heien ervan uitgaande dat de vergunning verleend zou worden.

Dorpsvisie Meedhuizen gereed

Het college van B&W stelt de raad voor om in te stemmen met de dorpsvisie Meedhuizen. In de visie staat beschreven hoe er in Meedhuizen een duurzame kwaliteitsverbetering kan komen, zodat het dorp zich kan ontwikkelen tot een leefbaar en vitaal dorp in 2020 met een daarop afgestemd voorzieningenniveau en gebruikmakend van de ruimtelijke kwaliteiten in en buiten het dorp.

De visie is tot stand gekomen door een intensieve dialoog tussen gemeente en inwoners en andere betrokkenen uit het dorp. Het college vraagt de raad ook prioriteit te geven aan drie projecten die de meest actuele leefbaarheidknelpunten moeten oplossen.

Het gaat om de verbeteringen van de Hoofdstraat vanaf de brug over het Afwateringskanaal tot de kruising met de Cereslaan. Verder zou er een haalbaarheidsonderzoek moeten komen naar het clusteren en centraliseren van alle maatschappelijke en commerciële voorzieningen in en bij de oude dorpskern. Tot slot zou er een onderzoek moeten komen naar het ontwikkelen en uitvoeren van een water- en natuurnetwerk, zodat Meedhuizen wordt aangesloten op de vaarverbinding en de robuuste zone tussen de Blauwe Stad en het Damsterdiep.

Subsidie viering 50-jarig verblijf Indische Nederlanders in Delfzijl

Het college van B&W draagt 1.000 euro bij aan de viering van het 50-jarig verblijf van Indische Nederlanders in Delfzijl en omgeving. De evenementensubsidie wordt gegeven aan de Stichting Gerepatrieerde Indische Nederlanders in Delfzijl (SGIND). Onder de slogan 50 jaar thuishaven Delfzijl wordt op 31 mei 2008 een evenement georganiseerd in het centrum van Delfzijl en in Cultureel Centrum de Molenberg.

Het evenement bestaat uit twee onderdelen. In de middag is er in het centrum een Aziatische markt en in de avond vindt de reünie in de Molenberg plaats voor de deelnemers. Voor de reünie komen oud-inwoners van Delfzijl vanuit alle windstreken (binnen en buitenland - zelfs vanuit Indonesië) terug naar Delfzijl.

Er is een grote behoefte aan bijeenkomsten onder de Indische Nederlanders die sinds 1958 in Delfzijl (voornamelijk in Noord) verbleven. De initiatiefnemers hebben besloten om in 2008 een groot evenement te organiseren ter viering van het feit dat vele Indische Nederlanders in 1958 na vele omzwervingen hun eerste woning in Delfzijl kregen aangeboden.

Op verzoek van de SGIND gaat wethouder Thea van der Veen optreden als beschermvrouwe. Het college is uitgenodigd om als gast samen met de SGIND de reünie te vieren. Naast de subsidie staat de gemeente garant voor maximaal 1.000 euro voor een eventueel tekort van het evenement. 50 jaar thuishaven Delfzijl is het belangrijkste evenement wat de SGIND voorlopig wil organiseren.

Website SGIND: www.indischthuishaven-delfzijl.nl

Overige

Fiscus bedreigt proefproject met biobrandstof

Door de inperking van een accijnsvrijstelling dreigt een innovatief demonstratieproject met biobrandstof in Noord-Nederland te mislukken. Dat schrijven burgemeester Cees Waal van Delfzijl en Ferd Crone van Leeuwarden in een brief aan de Staatssecretaris van Financiën en de ministers van Economische Zaken, Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en VROM, die eind februari is verzonden.

Het project omvat de bouw van een oliemolen in Delfzijl voor de vervaardiging van PPO (Pure Plantaardige Olie) en de ombouw van circa 350 voertuigen om ze geschikt te maken voor het rijden op PPO. Het is een ketenproject met een sterk regionaal karakter. Waar mogelijk wordt de benodigde grondstof verkregen van landbouwgronden in de regio.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het Ministerie van Financiën in 2003 accijnsvrijstelling verleend aan Solaroil BV, het bedrijf dat de biobrandstof produceert. De vrijstelling gold voor een gemaximeerde hoeveelheid brandstof van 3,5 miljoen liter PPO per jaar tot en met 2010. Hoewel dit maximum nog lang niet is gehaald, zijn recent door Financiën beperkingen opgelegd, waardoor de continuïteit en de geplande uitbouw van het project worden bedreigd. Daarnaast loopt de doelstelling van het Noorden om 100.000 voertuigen op duurzame brandstoffen te rijden gevaar. PPO maakt deel uit van die plannen.

Brief Cees Waal van Delfzijl en Ferd Crone van Leeuwarden