Verzekeringsbranche wil beter in beeld komen bij hbo-student

05/03/2008 14:21

Verbond Van Verzekeraars

Met zestig vacatures op duizend banen ligt de vacaturegraad in de verzekeringsbranche twee keer hoger dan het algemene landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) voor de laatste editie van Verzekerd!, de nieuwsuitgave van het Verbond van Verzekeraars. "Onbekend maakt onbemind", lijkt de sleutel om te verklaren waarom met name hbo-studenten onvoldoende doorstromen naar de sector, terwijl werknemers in de verzekeringsbranche bijzonder enthousiast zijn over hun baan. Het Verbond van Verzekeraars gaat daarom de contacten met hogescholen intensiveren.

Het CVS telde in totaal 3.500 vacatures. Bijna zestig procent van alle vacatures betrof functies op hbo-niveau (tegen bijvoorbeeld twintig procent op wo-niveau). Verzekeraars hebben met name problemen om voldoende actuarissen, IT'ers en financieel specialisten te werven. Het imago van de branche bij hbo-studenten zou daarbij een rol kunnen spelen. Het overbruggen van de kloof tussen het beeld van schoolverlaters over de verzekeringswereld en de daadwerkelijke beleving van werknemers binnen de branche, is een belangrijke doelstelling van het arbeidsmarktbeleid van verzekeraars. Zo wordt het werken in een organisatie met meerdere disciplines vaak genoemd als aantrekkelijk pluspunt van de verzekeringsbranche.

Vorig jaar is het Verbond van Verzekeraars al begonnen met het intensiveren van de contacten met hogescholen en her en der ontstaan samenwerkingsverbanden tussen hbo-opleidingen en verzekeraars. De onderzoekscijfers die het CVS nu presenteert, bieden een nieuwe impuls om de banden tussen verzekeraars en hogescholen aan te trekken.

In totaal zijn er zo'n 52.000 mensen werkzaam in de verzekeringsbranche.