Gemeente Haren

Bos-project: 'Jong Haren beweegt'

05/03/2008

In het kader van het BOS-project zijn er al een groot aantal activiteiten gestart. Door de organisatie van beweeg- en sportactiviteiten willen we achterstanden op het gebied van sport, bewegen, gezondheid, overlast en welzijn inlopen of wegwerken bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 19 jaar.

Sinds vorig jaar zijn we begonnen met de uitvoering van het BOS-project in de gemeente Haren. BOS staat voor het organiseren van sport- en beweegactiviteiten in relatie tot de buurt, het onderwijs en de sport. Binnen BOS willen we samenwerkingsverbanden tussen welzijn- en opvangorganisaties, (onderwijs) instellingen, sport- verenigingen en aanbieders realiseren. Deze samenwerking moet leiden tot een gezamenlijke aanpak om sport-, beweeg- en gezondheidsactiviteiten te organiseren en structureel in te bedden in lokaal (gemeentelijk) beleid. De projectperiode is in 2007 van start gegaan en duurt tot eind 2010. Wij willen u informeren over de activiteiten die in het kader van BOS in onze gemeente worden georganiseerd.

De volgende activiteiten zijn inmiddels gestart of zullen binnenkort van start gaan:

* Kinderopvang Haren biedt in samenwerking met sportverenigingen naschoolse sportactiviteiten aan. Daarnaast is er een sportleider aangesteld die samen met studenten van de opleiding Sport & Bewegen van het Alfa College elke donderdagmiddag voor kinderen een gevarieerd sport- en spelprogramma samenstelt.
* Het Zernike College, locatie Rummerinkhof, heeft in samenwerking met Visio Haren en studenten van de ALO enkele sportmiddagen georganiseerd voor leerlingen van het Zernike College en leerlingen van de Visio school. Ook is er in het kader van het jongerenparticipatie project een nieuw whoznext team, de Zernike Sport Studs 2, opgericht. Het team bestaat uit zeven leerlingen van de onderbouw die met begeleiding van een sportdocent sportactiviteiten organiseren voor leeftijdgenoten. In maart vindt er in het zwembad Scharlakenhof een zwemspektakel plaats.
* Visio Haren heeft een start gemaakt met de organisatie van het Tandem project. Het Tandem project biedt kinderen met een visuele beperking de mogelijkheid om te fietsen met jongeren. Samenwerkingspartner binnen dit project is het Maartenscollege. In het kader van het invullen van maatschappelijke stages gaan scholieren fungeren als voorrijder op de tandem fiets.
* Stichting Prisma is in het kader van het project Life style plus gestart met de individuele begeleiding van jongeren met een ongezonde leefstijl. Voor het project On Tour rijdt Prisma in de gemeente rond met een bus met sport- en spelmaterialen. Jongeren in de leeftijd 12-19 jaar kunnen deelnemen aan allerlei sportactiviteiten. Ook wordt door samenwerking tussen Stichting Prisma en het Zernike College jongeren de mogelijkheid geboden aan buitenschoolse sportactiviteiten mee te doen.
* Kinderen in de leeftijd van 3-12 jaar kunnen in de schoolvakanties deelnemen aan spectaculaire sportactiviteiten. In 2007 zijn er in totaal 560 kinderen geweest die hebben deelgenomen aan panna knock out, rolstoel capriolen, survival, circus, streettennis en unihockey. De organisatie van de activiteiten is een samenwerking tussen lokale- en particuliere sportaanbieders, het Huis voor de Sport Groningen, het basisonderwijs en de vaksectie lichamelijke opvoeding basisonderwijs Haren.

* De basisscholen c.b.s. Hunnedal, Sint Nicolaasschool, o.b.s. De Meent en o.b.s. Brinkschool organiseren in schooljaar 2007-2008 gezondheidsweken voor leerlingen uit de groepen 3 t/m 8. O.b.s. De Wissel en o.b.s. De Linde nemen met groepen 7 & 8 deel aan het sport- en gezondheidsproject Kies voor Hart en Sport en de Nationale Junior Hartdag. O.b.s. De Rieshoek, c.b.s. De Borg, g.b.s. Mikkelhorst en c.b.s. Hunnedal starten in februari in groep 8 met het project "Ik wait wat ik dou". Dit project is een product van de GGD Groningen en is een lesmethode over genotmiddelen, verslaving en groepsdruk.

Om na vier projectjaren te meten of achterstanden zijn ingelopen en/of weggewerkt heeft er in de gemeente Haren onder de doelgroep jeugd en jongeren een nulmeting plaatsgevonden. De resultaten hiervan zullen in maart beschikbaar zijn en bekend worden gemaakt.

Wij zullen u in de komende tijd regelmatig informeren over de start van de activiteiten of bijzondere evenementen. Mocht u nu meer informatie willen ontvangen dan kunt u contact opnemen met de projectleider van het BOS-project, Marjolein Smid (Huis voor de Sport Groningen), telefoonnummer 0598 32 32 00.