Groen!

Brussel, 05 maart 2008

Financieringsdecreet hoger onderwijs blijft gemiste kans

Het nieuwe financieringsdecreet voor het hoger onderwijs biedt onvoldoende garanties voor een tweede democratiseringsgolf in het onderwijs, wat nochtans een voorwaarde is voor meer gelijke kansen en een broodnodige investering in onze arbeidsmarkt. Daarom zal Groen! vandaag het decreet over de financiering van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen niet goedkeuren.

Ondanks een aantal verbeteringen aan het ontwerp krijgt het decreet van Groen! en Jong Groen! een onvoldoende. Hogescholen en universiteiten zullen voortaan deels op basis van het aantal afgestudeerden worden gefinancierd. Kansengroepen dreigen het slachtoffer te worden. Groepen die om allerlei redenen minder gemakkelijk doorstromen worden immers minder interessant voor de onderwijsinstellingen. Zo loop je natuurlijk het risico op selectiemechanismen en gerichte rekrutering, vreest Jef Tavernier, een grondige evaluatie zal moeten ingebouwd worden om dit te vermijden.

Voor bepaalde groepen zoals beurs- en werkstudenten wordt voortaan extra financiering voorzien. Maar heel wat kansengroepen, zoals studenten van allochtone afkomst, vallen uit de boot. Men voorziet hiervoor een aanmoedigingsfonds, maar daar worden dan weer amper middelen voor vrijgemaakt. Bovendien wordt wie nu al echt inspanningen levert, nu niet beloond.(Kristof Calvo, Jong Groen! woordvoerder)

Jef Tavernier, Vlaams parlementslid

Kristof Calvo, woordvoerder Jong Groen!