Gemeente Hoogeveen

05 maart 2008
Afzender: College van B&W
Jongeren Opvang Team Hoogeveen en De Wolden gaat na proefperiode officieel van start
Nog te veel jongeren verlaten vroegtijdig de schoolbanken. In 2007 zijn er in Hoogeveen 323 jongeren gemeld die zonder startkwalificatie de school hebben verlaten, voor De Wolden waren dat 59. Op initiatief van de gemeente Hoogeveen is de aandacht voor schoolverlaters en andere risicojongeren verscherpt, door de start in 2007 van een Jongeren Opvang Team (JOT). De betrokken partijen sluiten een proefperiode af en tekenen donderdag een formele samenwerkingsovereenkomst. Zowel de gemeente De Wolden als de gemeente Hoogeveen zijn in het JOT vertegenwoordigd.

âWe vinden talentontwikkeling van groot belang,â zegt wethouder Ton Bargeman. âDat betekent jongeren tot hun recht laten komen, ze stimuleren mee te doen en niet aan de kant te blijven. Als gemeente willen we jongeren die dreigen uit te vallen helpen weer mee te doen, via school of via werken plus leren.â

Zorgkoepel

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom ziet de gemeente vanouds toe op leerplicht en (via het RMC) op preventie van voortijdig schoolverlaten. Daarom ook is in Hoogeveen een Zorgkoepel actief. Hierin werken scholen, politie, hulpverlening en gemeente samen om informatie over jongeren te delen. Sinds september vorig jaar is ook de Rebound aangeschoven bij de Zorgkoepel in Hoogeveen. De Rebound is een voorziening die zorgt voor opvang van dreigende schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs.

100 meldingen bij JOT

Een aanvulling hierop is het Jongeren Opvang Team (JOT). In het JOT zitten vertegenwoordigers van de politie, Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Halt, de Welzijnstichting SWW en de gemeenten De Wolden en Hoogeveen. Het JOT komt wekelijks bijeen en heeft risicojongeren in beeld, bijvoorbeeld jongeren met politiecontacten. Het doel is om zo snel mogelijk in te grijpen en de jongeren âbij de lesâ te houden. Het JOT heeft in 2007 ruim 100 meldingen besproken.
De ondertekening van de JOT-samenwerkingsovereenkomst is donderdagmiddag 6 maart 2008 in sportcentrum Maxx.