Gemeente Utrecht


Schriftelijke vragen over vellen van oude knotessen in Vleuten-de Meern

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
22 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 5 maart 2008)


De Eendenkooi in de polder Rijnenburg is een eeuwenoud bosje vlakbij verkeersplein Oudenrijn aan de Heijcopperkade. Er stonden eeuwenoude monumentale knotessen die jarenlang niet zijn onderhouden. Een begin met onderhoud is vorig jaar gemaakt door de vrijwilligers van Landschapsbeheer Vleuten-De Meern, na overleg met de gemeente Utrecht.

Onlangs is er echter door Caterpillar graafmachine in opdracht van de gemeente, onderhoud gepleegd. Daarbij zijn vele, tientallen, van de oude knotessen gesneuveld. In feite staan alleen aan de randen van de Eendenkooi nog wat knotessen.


Dat brengt D66 op de volgende vragen:
1. Is er een velvergunning aangevraagd en verleend voor het vellen van deze oude, monumentale knotessen?
2. Waarom heeft de gemeente Utrecht onderhoud gepleegd in de Eendenkooi? En waarom is er gekozen voor het inzetten van dergelijk zwaar materieel?
3. Is hierover contact geweest met Landschapsbeheer Vleuten-de Meern?
4. Welke afdeling gaat bestuurlijk over dit onderhoud?
5. De polder Rijnenburg valt geografisch onder wijk 10, Vleuten-de Meern. Het beheer van de polder zou dus bestuurlijk moeten vallen onder Vleuten-de Meern. Zover wij weten is de polder nog geen formeel ontwikkelingsgebied, vallend onder Projectbureau Leidsche Rijn. Klopt dit? Hoe lopen de bestuurlijke lijnen in deze?


---- --