TenneT


Fluxys participeert in APX Group

05-03-2008 Vandaag hebben Fluxys NV, Gasunie en TenneT Holding BV een overeenkomst getekend waarmee Fluxys een belang van 2,68% verwerft in de elektricteits- en gasbeurs APX B.V. (APX Group). De achtergrond voor deze participatie is de ambitie van APX Group om een leidende rol te spelen op de Europese Gasmarkt. In 2005 had Gasunie al een aandelenbelang verworven in APX. Met de Fluxys-overeenkomst van vandaag heeft APX nu twee belangrijke infrastructuurspelers op de gasmarkt als aandeelhouder.

Mel Kroon, CEO van TenneT: "APX heeft de potentie om zich verder te ontwikkelen op de gasmarkt en een groei door te maken zoals dat ook op de elektriciteitsbeurs heeft plaatsgevonden in de afgelopen vijf jaar. Door deze transactie kunnen TenneT, Gasunie en Fluxys in de komende jaren actiever en directer samenwerken om de dienstverlening van APX aan de Nederlandse, Belgische en de Europese energiemarkt verder te versterken."

APX heeft de afgelopen jaren haar activiteiten uitgebreid, anticiperend op de vorming van een Noordwest-Europese energiemarkt. Deze transactie past binnen de strategische doelstellingen van beide ondernemingen en sluit ook aan bij andere kerntaken, die er in belangrijke mate op gericht zijn om een efficiënte, transparante en liquide energiemarkt in Noordwest-Europa te bevorderen.

Bert den Ouden, CEO van APX Group: "We zijn verheugd met het besluit van Fluxys om aandeelhouder van APX te worden. Naast het feit dat deze stap het internationale profiel van APX onderstreept, versterkt het de mogelijkheden om onze strategische doelen te halen. De Zeebrugge hub is net als de TTF hub in Nederland een belangrijke verbindingsschakel tussen het Verenigd Koninkrijk en de noordelijke- en continentale Europese gasmarkten. Deze hub zal een belangrijke rol spelen in onze strategie voor een internationale gasmarkt, gericht op de driehoek NBP-TTF-Zeebrugge. De integratie van gasmarkten is een volgende stap in de ontwikkeling in Europa."

De Fluxys Groep lanceerde in 2005 samen met APX diensten voor schermtrading op Hub Zeebrugge. De Groep nam daarbij een participatie van 42% in APX Gas Zeebrugge BV, de APX-dochter die instaat voor het bijbehorende elektronisch handelsplatform en de clearing-diensten. De overeenkomst van vandaag zet de participatie van de Fluxys Groep in APX Gas Zeebrugge BV om naar een rechtstreekse deelneming in APX Group. Daarbij is het engagement genomen om de trading-platformen voor Hub Zeebrugge in België en de Nederlandse TTF-beurs op gelijke voet te ontwikkelen.

Sophie Dutordoir, CEO Fluxys: "De zone Zeebrugge is in het West-Europese aardgaslandschap een centrale internationale draaischijf. We willen die rol verder versterken en de deelneming in APX Group past in die strategie. Om de kruispuntfunctie van Zeebrugge te verdiepen, werken we immers op verschillende fronten: we bouwen niet alleen nieuwe infrastructuur, maar ontwikkelen tegelijk nieuwe diensten en nieuwe vormen van samenwerking met de andere actoren op de markt."

Over APX
APX Group, waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam is gevestigd, is een groep van internationale beurzen voor elektriciteit en gas voor de korte termijnhandel in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en België. Kernactiviteit in Nederland is de spotmarkt voor elektriciteit, waar via een veilingsysteem op een elektronisch handelsplatform anoniem kan worden gehandeld in spotcontracten voor levering op de volgende dag. De beurs draagt zorgt voor de financiële afwikkeling van de contracten, levert data services en publiceert o.a. een dagelijkse prijsindex.
www.apxgroup.com

Over TenneT
Als Transmission System Operator en beheerder van het landelijk transportnet is TenneT verantwoordelijk voor de 'snelwegen' van het Nederlandse elektriciteitsnet dat alle regionale netten en het Europese net met elkaar verbindt. De organisatie streeft naar een optimale dienstverlening voor een goed functionerende elektriciteitsmarkt in Nederland en in Noordwest-Europa. TenneT werkt dan ook continu aan de versterking van die Nederlandse energiemarkt in Europees perspectief.

www.tennet.org

Over Fluxys
Fluxys is de onafhankelijke beheerder van de infrastructuur voor transport, transit, LNG terminalling en opslag van aardgas in België. De onderneming is ook operator van Hub Zeebrugge, één van de belangrijkste internationale kortetermijnmarkten voor aardgas op het Europese vasteland. Met 18 ingangspunten behoort het Fluxys-net tot de best geïnterconnecteerde systemen in Europa.
Fluxys is als infrastructuurspeler zowel actief op de markt van pijpleidinggas als op de markt van vloeibaar aardgas (LNG, Liquefied Natural Gas). Sinds 20 jaar exploiteert de onderneming de LNG-ontvangstterminal in Zeebrugge, waarvan de overslagcapaciteit in 2008 wordt verdubbeld tot 9 miljard kubieke meter aardgas per jaar. Dankzij zijn first mover aanpak heeft Fluxys zijn infrastructuur ontwikkeld tot het kruispunt bij uitstek van de grensoverschrijdende aardgasstromen in West-Europa. Jaarlijks transporteert de onderneming ten behoeve van netgebruikers circa 17 miljard kubieke meter aardgas voor verbruik in België. Daarnaast hebben netgebruikers voor de transit van aardgas in het Fluxys-net gezamenlijk een capaciteit op lange termijn geboekt van ongeveer 80 miljard kubieke meter per jaar. www.fluxys.net