Kamerlid Kant (SP) over het ontslag van 600 thuiszorgmedewerkers in Den Haag

Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kant (SP) over het ontslag van 600 thuiszorgmedewerkers in Den Haag

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

5 maart 2008

DMO-K-U-2827314

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Kant (SP) over het ontslag van 600 thuiszorgmedewerkers in Den Haag.
(2070808720)

Vraag 1.
Wat is uw reactie op het bericht dat 600 medewerkers van de thuiszorg Meavita in Den Haag op straat komen te staan? 1) 2)

Antwoord 1.
Ik betreur het dat 600 medewerkers van Meavita met ontslag bedreigt worden.

Vraag 2.
Hoeveel van deze medewerkers zijn werkzaam in de directe zorgverlening die AWBZ gefinancierd wordt?

Vraag 3.
Hoeveel van deze medewerkers zijn werkzaam in de huishoudelijke verzorging die volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) wordt gefinancierd?

Antwoord 2. en 3.
Ik heb niet de beschikking over deze gegevens. Er zijn nog geen beslissingen genomen welke medewerkers mogelijk met ontslag te maken krijgen.

Vraag 4.
Welke relatie is er tussen de ontslagen bij Meavita en de invoering van de Wmo?

Antwoord 4.
De huidige problemen bij Meavita in Den Haag hebben geen directe relatie met de invoering van de Wmo. In ieder geval niet in de zin dat de wijze waarop de huishoudelijke hulp in Den Haag is geregeld van invloed kan zijn geweest op de financiële problemen bij Meavita. Tot oktober 2007 heeft de gemeente Den Haag Meavita betaald op een soortgelijke wijze als het zorgkantoor, namelijk met periodieke voorschotten op basis van een overeengekomen (jaar)budget. Daarnaast zijn de nieuwe (lagere) tarieven voor de huishoudelijke hulp pas in oktober 2007 ingegaan. Deze waren echter bij de zorgaanbieders bekend sinds begin 2007. Ook Meavita heeft op deze tarieven ingeschreven.

Vraag 5.
Is door Meavita subsidie aangevraagd voor de regeling personele gevolgen Wmo, en is deze ook toegekend? Zo ja, wat is de oorzaak dat er toch nog huishoudelijke helpenden en verzorgenden ontslagen worden? Zo neen, waarom heeft Meavita geen subsidie aangevraagd of waarom is de subsidie niet toegekend?

Antwoord 5.
Ja, in 2007 is door Meavita subsidie aangevraagd op grond van de regeling personele gevolgen Wmo. Deze subsidie is ook toegekend. De subsidie is echter niet aangevraagd voor het Meavita-onderdeel in Den Haag maar voor een ander Meavita-onderdeel in het oosten van het land (Sensire).

Vraag 6.
Wat zijn de meest recente cijfers over aantallen ontslagen in de thuiszorg? Voor hoeveel werkers in de thuiszorg is sinds 1 januari 2007 ontslag aangevraagd en aangekondigd? Indien u deze cijfers niet heeft, bent u dan bereid dit te onderzoeken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 6.
In de tussenrapportage Wmo van 15 februari 2008 heb ik u gemeld dat ik van het CWI heb vernomen dat over het hele jaar 2007 in totaal 546 ontslagaanvragen op grond van de Wet melding collectief ontslag van thuiszorginstellingen zijn ontvangen.

Vraag 7.
Welke maatregelen worden door u genomen om de 600 ontslagen medewerkers in de thuiszorg Den Haag voor de thuiszorg te behouden?

Antwoord 7.
Daar waar arbeidsmarktknelpunten lokaal ontstaan dienen ze ook primair door partijen op lokaal niveau opgelost te worden. Ik heb betrokken partijen daartoe via verschillende wegen gestimuleerd en ondersteund. Daarover heb ik u in de tussenrapportage Wmo d.d. 15 februari 2008 nog geïnformeerd.

Vraag 8.
Wat zijn de gevolgen voor de mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg in Den Haag?

Antwoord 8.
De gemeente Den Haag heeft een compensatieplicht krachtens de Wmo. Zij zal dan ook de zorg leveren aan degenen die dat nodig hebben. Overigens heeft Meavita onlangs aan de gemeente laten weten de contractuele verplichtingen volledig te zullen nakomen.

Vraag 9.
Bent u bereid deze gevolgen te onderzoeken?

Antwoord 9.
Ik zie op dit moment geen aanleiding om de gevolgen te onderzoeken.

Vraag 10.
Hoeveel mensen wachten op dit moment op thuiszorg in Den Haag?

Antwoord 10.
De situatie rond de wachtlijsten verschilt per aanbieder. Eén derde van de gegunde zorgaanbieders heeft een wachtlijst van slechts enkele personen. Een aantal anderen heeft nog capaciteit beschikbaar. De twee grootste zorgaanbieders hebben een wachtlijst van 266 mensen; 180 daarvan staan op de wachtlijst bij Meavita.

Vraag 11.
Hoeveel mensen maken nu gebruik van overbruggingszorg omdat er onvoldoende zorgaanbod is?

Vraag 12.
Welke maatregelen gaat u treffen om te voorkomen dat mensen in Den Haag op een wachtlijst terecht komen voor thuiszorg?

Antwoord 11. en 12.
Voor zover er wachtlijsten zijn voor de huishoudelijke hulp, worden de cliënten naar de andere gecontracteerde zorgaanbieders verwezen die nog wel voldoende capaciteit beschikbaar hebben.

Vraag 13.
Wilt u deze vragen, gelet op de ontstane onrust, binnen een week beantwoorden?

Antwoord 13.
Het is mij, gegeven de diversiteit aan onderwerpen en de benodigde verzameling van feiten helaas niet mogelijk gebleken om de vragen op deze korte termijn te beantwoorden.


1)
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3030867/_600_man_thuiszorg_op_straa t__.html?p=1,1

2)
http://www.zorgwelzijn.nl/nieuws/id5601-103007/honderden_ontslagen_bij _thuiszorg_den_haag.html