Gemeente Roermond

Duurzaamheid inzet milieubeleid

In het nieuwe 'Milieubeleidsplan gemeente Roermond 2008-2011' staat duurzaamheid centraal. ,,We gaan voor een duurzaam, veilig en gezond leefmilieu en leefomgeving. We proberen win-win-situaties te creëren", zegt wethouder Gerard IJff.

De thema's die continu de aandacht vragen zijn: Fysieke milieukwaliteit: bodem, waterbeheer, lucht en geur, geluid, lichtverontreiniging, externe veiligheid; Economie, wonen en bouwen: vergunningverlening, handhaving, RO en milieu, bouwen en wonen, afval, verkeer en vervoerklimaat en energie;
De gemeente als bedrijf: voorbeeldfunctie; Milieucommunicatie en educatie: draagvlak, milieubewust gedrag; Natuur: natuurbehoud en -ontwikkeling en stedelijk groen.

Wethouder Gerard IJff wijst erop dat de gemeente samenwerking op milieugebied nastreeft met de bewoners en noemt verder onder meer Provincie, Essent, het bedrijfsleven en belangenhartigers als REO.

In samenspraak met de Provincie en woningcorporaties kijkt de gemeente naar het plaatsen van zonnepanelen op bestaande en nieuwbouwwoningen, en in samenwerking met Essent is er bijvoorbeeld LED-verlichting geplaatst. .,,Een treffend voorbeeld van toepassing van milieubeleid is de WKK-installatie (warmte kracht koppeling) in het zwembad Andere projecten die aanslaan zijn onder andere het fietsproject en de warme truinedagen.
Intern energiemanagement en intensievere communicatie horen daar ook bij een goed milieubeleid."

,,Een voorbeeld van samenwerking op milieugebied met REO is het plaatsen van roetfilters in industriële bedrijven en het voortzetten van het handhavingsbeleid met het belonen van goed gedrag en het extra aandacht schenken aan slecht gedrag", licht IJff toe.

Het vorige Milieubeleidsplan (1997) stond in het teken van thema's als bodem en geluid die onverminderd de aandacht houden. De tijd heeft niet stilgestaan en er zijn nieuwe thema's bij gekomen in het kader van externe veiligheid, lichthinder, klimaat en energie. En de invoering van een integraal milieubeleid is een belangrijke rol gaan spelen. Binnen de financiële kaders van de raad kan integratie met andere gebieden nieuwe kansen bieden.

Het belang van milieu(beleid) als economische factor is toegenomen. Een betere afweging wordt daardoor mogelijk tussen de diverse belangen (milieu, economie, sociaal etc.) en er wordt gestreefd naar win-win situaties.

,,We streven naar een evenwichtige balans tussen ecologische, maatschappelijke, politieke en economische belangen, nu en voor de toekomstige generaties. Een helder, integraal en toekomstgericht milieubeleid derhalve", aldus wethouder Gerard IJff: ,,Wij zijn ambitieus, maar realiseren ons daarbij ook dat mondiale, Europese en nationale beleidsontwikkelingen op de realisatie een grote invloed kunnen hebben. Maar wij vervullen daarin tevens een voorbeeldrol naar burgers en samenleving en kunnen veel zelf doen. Om ons beleid echt te laten slagen is de medewerking als bewoner, bedrijfsleven en maatschappelijke organisatie van groot belang. Vandaar dat zij bij de totstandkoming van dit beleidsplan ook hun suggesties en ideeën hebben kunnen inbrengen."

Publicatiedatum: 5-3-2008 Bijgewerkt: 5-3-2008