KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

5-3-2008

In de Bahama zon: WK 2008 en de Scandinavian Gold Cup Internationale 5.5 meter klasse

De Zwitser Marazzi kan zich slechts een half jaar wereldkampioen 2007 in de 5.5 meter klasse noemen: hij veroverde de felbegeerde trofee in september vorig jaar in San Remo en moet deze in de periode van 9 t/m 14 maart a.s. alweer verdedigen.
Het strijdtoneel 2008 bevindt zich op de Bahamas, gefaciliteerd door de Nassau Yacht Club. Een twintigtal teams heeft zich reeds gemeld; 40 deelnemende teams zal, zoals met de meeste 5.5 WKs in Europa,naar alle waarschijnlijkheid niet haalbaar zijn. 20 is een respectabel aantal als je bedenkt dat er hoegenaamd geen sponsoring of enige support van de zeilbonden aanwezig is. Het transport naar de overkant van de Atlantische Oceaan van de bijna 10 meter lange open boten per
container is toch iets anders dan even de boot op de trailer zetten en bijvoorbeeld 1500 kilometer zuidwaarts te rijden om een dergelijk evenement te zeilen.
Nederland wordt op de Bahama eilanden vertegenwoordigd door twee sterke teams: NED 35 van Hans Nadorp (4e op de WK 2007) en de NED 26 van Arend Jan Pasman (WK 2007 8e).

De wereldkampioenschappen in de 5.5 meter klasse worden jaarlijks verzeild, vaak op fraaie locaties, zoals bijvoorbeeld in Sydney, Australie, Cowes in Engeland en in 2009 in Hanko, Noorwegen. Andere Europese plaatsen bevinden zich in de mooie Zwitserse en Italiaanse merengebieden, aan de Baltische en de Middellandse Zee en niet te vergeten ons eigen Medemblik, WK-gastheer in 2000 en 2006.

De Bahamas kent een relatief kleine, maar enthousiaste 5.5 vloot. Het zwaartepunt van de klasse echter, bevindt zich in Europa. Zwitserland is van oudsher een groot en sterk zeilend 5.5 land; ook de
Scandinavische landen en Finland, Duitsland, Italie en Oostenrijk en in iets mindere mate Frankrijk en Engeland hebben een grote vloot. Nederland speelt eveneens een stevig deuntje mee: hier varen een 25 tal 5.5 meters, voornamelijk op en rond het Braassemermeer. Buiten Europa vaart de 5.5 klasse in de VS en Australie.

Voorafgaand aan de WK wordt de Scandinavian Gold Cup verzeild. De cup is in 1919 door de Nylandska Jaktklubben in Helsinki ingesteld voor de strijd tussen Finland en Zweden in de 40 m2 klasse. Sedert 1953, nadat de 5.5 meter de 6 meter klasse is opgevolgd als Olympische klasse (in de periode 1952-1968), is deze fraai gemaakte cup onlosmakelijk met de 5.5 klasse verbonden. Hier strijden jaarlijks de 5.5 landen tegen elkaar met uit elk land een vertegenwoordigende boot. De Scandinavian Gold Cup is in 2006 door Nederland gewonnen, door het team van Hans Nadorp.

Meer informatie over het WK, de Scandinavian Gold Cup en over de Internationale 5.5 meter klasse kunt u vinden op de website van de Vereniging 5.5 meter Nederland, www.5.5klasse.nl, en op de site van de International 5.5 Class Association, www.5.5class.org.

Internetadres: www.5.5klasse.nl