Politie adviseert ondanks daling auto-inbraken in Gouda alert te blijven

Onderwerp hoog op de agenda

Auto-inbraak Gouda, 05-03-2008 o De dalende trend van het aantal auto-inbraken in Gouda heeft zich ook in 2007 doorgezet. De politiecijfers over het vorig jaar laten zien dat het aantal aangiftes opnieuw is gedaald ten opzichte van 2006 met 644. In totaal is er vorige jaar 1.108 maal aangifte gedaan van een auto-inbraak, in 2006 ging het nog om 1.752 aangiftes en de politiecijfers in 2005 registreerden 2.611 aangiftes.

Hoog op de agenda De politie in Gouda heeft en houdt het voorkomen van deze vorm van criminaliteit hoog op de agenda. Plaatsvervangend teamchef René Ravesteijn: Auto-inbraken is een onderwerp dat veel mensen raakt. De afgelopen jaren is het aantal auto-inbraken fors gedaald. Dat betekent voor ons niet dat er minder aandacht aan besteed zal worden.

De politie heeft het afgelopen jaar gericht toezicht in de wijken gehouden; opvallend met surveillanceautos, op de bike en lopend. Daarnaast zijn politieagenten ook in burger actief geweest, onder andere door te posten op plekken waar autocriminelen actief waren. Ook het cameratoezicht van de gemeente heeft zijn vruchten afgeworpen. De door Stadstoezicht naar de politie doorgezette camerabeelden van heterdaad situaties hebben geleid tot meerdere aanhoudingen van verdachten. Er zijn vorig jaar in totaal 49 verdachten van auto-inbraken aangehouden.

Geen dief geen gelegenheid De buit bestond met name uit navigatie-systemen, laptop en autoradios. De politie roept daarom iedereen op: geef de dief geen gelegenheid en laat zien dat er niets te halen valt in de auto. Laat geen waardevolle spullen in de auto achter, ook geen boodschappentassen en kleding. Zet het dashboardkastje en het oprolbare bagagedek van de kofferbak open zodat te zien is dat er niets te halen valt. Doe de auto altijd op slot, ook als u even weg bent.

Want we kunnen het als politie niet alleen, voor een auto-inbraak heeft een dief vaak maar een paar minuten nodig. Daarom is het ook belangrijk dat inwoners van Gouda bij de politie melden als zij iets verdachts zien, bijvoorbeeld omdat iemand grote interesse heeft voor autos. Mensen die het moeilijk vinden om een melding te doen bij de politie, bijvoorbeeld omdat zij de verdachte kennen, kunnen bellen met Meld Misdaad Anoniem 0900-7000.

Doe altijd aangifte Mocht er ondanks alle maatregelen toch ingebroken worden, doe dan altijd aangifte. Het doen van aangifte is van belang voor de opsporing. Als de politie weet wat er in de wijken speelt dan kan zij gericht toezicht houden. Alle meldingen bij elkaar kunnen de politie uiteindelijk naar de dader kan leiden. Aangifte doen kan via www.politie.nl, telefonisch via het nummer 0900-8844 of aan het politiebureau (op afspraak via 0900-8844).

--- einde bericht ---