Ingezonden persbericht


Persbericht

Zoetermeer, 5 maart 2008

Meer kans op stage en werk

Uit een inventarisatie van de stageplaatsen- en leerbanenmarkt door de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven, verenigd in Colo, blijkt dat de kansen op stage en werk sterk stijgen.

Nederland telt achttien kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven. Hun activiteiten zijn divers. Ze bieden onder andere effectieve oplossingen om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen. Ieder kwartaal verzamelt Colo, de vereniging van de kenniscentra, informatie over de situatie op de stageplaatsen- en leerbanenmarkt. Die informatie wordt gebundeld in de Colo-barometer. Daarnaast hebben de kenniscentra begin februari 2008 het overzicht op de websites www.kansopstage.nl en www.kansopwerk.nl volledig geactualiseerd.

Uit de Colo-barometer en de n ieuwe gegevens op www.kansopstage.nl en www.kansopwerk.nl blijkt dat in vergelijking met vorig jaar het aantal kwalificaties met goede vooruitzichten op werk sterk is gestegen. Bij bijna 60% van de opleidingen zien kenniscentra een groeiend aantal mogelijkheden voor deelnemers op de arbeidsmarkt. De kansen op een stageplaats voor de afzonderlijke beroepsopleidingen waren vorig jaar al over het algemeen goed. Voor dit schooljaar zijn deze verwachtingen zelfs nog beter. Dit zijn indicaties dat deelnemers over het algemeen gemakkelijker een stage of leerwerkplek kunnen vinden. Uit de Colo-barometer van februari 2008 blijkt dat twee goepen leerlingen bijzonder in trek zijn bij de leerbedrijven:
. De leerlingen in opleiding voor een functie in het middenkader (niveau 4 van het MBO). Door de vergrijzing kampt het bedrijfsleven met een tekort aan technisch specialisten en leidinggevend kader. De vervangingsvraag voor deze groep medewerkers is groter dan de aanwas vanuit het beroepsonderwijs. Door de tekorten aan HBO-stagiairs of -gediplomeerden in een aantal sectoren neemt de populariteit van de leerling met een opleiding op niveau 4 van het MBO verder toe. Bijna de helft van de MBO-4 gediplomeerden stroomt echter door naar het hbo waardoor zij later beschikbaar komen voor de arbeidsmarkt
. Leerlingen in opleiding voor technische en ambachtelijke beroepen (metaal, bouw, tweewielertechniek, gezondheidstechniek, slagers, bakkers, enzovoort) op niveau 2 en 3 van het MBO. Vooral de toestand in het midden- en kleinbedrijf wordt nijpend. Er wordt melding gemaakt van bedrijven die moeten sluiten door gebrek aan opvolging of die verhuizen naar delen van het land waar nog personeel te vinden is. De behoefte aan lokale en regionale dienstverlening door deze bedrijven is groeiende, maar het aanbod neemt af door gebrek aan personeel

Er is een aantal richtingen waar kenniscentra weinig mogelijkheden voor afgestudeerden op de arbeidsmarkt zien, zoals diverse welzijnsberoepen, enkele ICT-richtingen op de lagere mbo-niveaus, stuurman/werktuigkundige voor de zeevisvaart en DTP-opleidingen binnen de grafimediabranche.

Een aandachtspunt is dat het extra inspanning kost om voor risicoleerlingen op niveau 1 en 2 tot een juiste match te komen tussen risicoleerling en leerbedrijf.

De kenniscentra vragen aandacht voor een juiste match tussen het aanbod van deelnemers en de vraag en behoefte van de arbeidsmarkt. Als die match er niet is, kan het voorkomen dat bedrijven opdrachten aan zich voorbij moeten laten gaan vanwege gebrek aan voldoende gekwaliificeerd personeel.

Noot voor de redactie,