Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Amsterdam,
5 maart 2008

Voorjaar 2008 opening Burgers' Rimba

---

In het voorjaar van 2008 opent Burgers' Zoo een gloednieuw dierenproject ter grootte van twee hectare: Burgers' Rimba. 'Rimba' is een afkorting van 'rimba raya' dat Maleis is voor 'tropisch regenwoud'. Al vanaf Pasen kunnen bezoekers voor het eerst kennismaken met de dieren van het Maleise tropische regenwoud. Met Pasen zijn nog niet alle dieren zichtbaar (waaronder de tijgers), maar Burgers' Zoo biedt de gasten in deze periode een voorproefje. De officiële opening vindt in mei plaats.

De dieren van Burgers' Rimba
Een slingerend pad voert de bezoekers allereerst langs de Maleise beren, ook wel honingberen genoemd, die hun verblijf delen met de binturongs (beermarters). Deze beren zijn erg actief en uiterst behendige klimmers. In de natuur vissen ze met hun lange tong naar honing en met hun grijpgrage klauwen proberen ze op handige wijze fruit uit de bomen te plukken.

Het pad voert de avonturiers verder en plotseling opent zich voor hun ogen een wijds panorama. Op een uitgestrekte vlakte leven bantengs (Aziatische runderen), muntjaks (kleine hertensoort), zwijnsherten en lierherten. Boven in de bomen slingeren siamangs (de grootste gibbonsoort) en aan de voet van deze bomen zijn laponders (apensoort) druk met elkaar in de weer.

De tocht gaat verder en het pad duikt onder de grond. In verwarmde verblijven leven hier netpythons en Salvator-varanen, die uitgroeien tot twee meter lengte. Een stuk verderop komt de bezoeker weer boven de grond en hier bekijken brillangoeren en goudwanggibbons (beide zijn apensoorten) nieuwsgierig vanuit de boomtoppen wie hen nadert. Het avontuur eindigt oog in oog met de Sumatraanse tijger, die dankzij de opzet van het verblijf erg dichtbij de toeschouwers kan komen!

De planten van Burgers' Rimba
Burgers' Rimba is niet overdekt, maar dieren die gevoelig zijn voor het Nederlandse klimaat, kunnen in de koudere perioden in ruime binnenverblijven worden bekeken. Voor de planten geldt dat uiteraard niet. Qua beplanting moest het hele gebied daarom opnieuw ontworpen worden, waardoor slechts een deel van de oorspronkelijke bomen gehandhaafd kon blijven.

De vegetatie is vrijwel in zijn geheel in het voorjaar van 2008 aangeplant en groeit in de jaren daarna uit tot een exotisch bos met veel soorten die lijken op planten en struiken uit het tropische regenwoud. Het gebruik van bamboes, winterharde bananen en palmen licht voor de hand, maar varens en lianen dragen ook zeker bij aan de sfeer van een echte 'rimba'.

De NVD dierentuinen zijn:
Vogelpark Avifauna/Alphen a.d. Rijn, DierenPark Amersfoort, Artis/Amsterdam, Apenheul/Apeldoorn, Burgers' Zoo/Arnhem, Dierenpark Wissel/Epe, Dierenpark Emmen, Dolfinarium/Harderwijk, Safaripark Beekse Bergen/Hilvarenbeek, GaiaPark/Kerkrade, Aqua Zoo Friesland/Leeuwarden, Dierenrijk Europa/Mierlo, Zoo Parc Overloon, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Diergaarde Blijdorp/Rotterdam.
---