Artsen zonder Grenzen


© MSF
Projectland Papoea-Nieuw-Guinea: worstelen met de moderne wereld

Papoea-Nieuw-Guinea is nog maar dertig jaar geleden onafhankelijk geworden van Australië en worstelt met de overgang naar de moderne wereld. Het land telt zo'n 6 miljoen inwoners en honderden stammen die samen meer dan 860 verschillende talen spreken. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat zo'n 40% van de bevolking onder de landelijke armoedegrens leeft.

Slechte gezondheidssituatie en geweld
Het land heeft de slechtste gezondheidscijfers van de regio rond de Stille Oceaan. De kraam- en kindersterfte is hoog: 3 op elke 1.000 vrouwen sterven tijdens de bevalling*, 7 op elke 1.000 kinderen halen hun vijfde levensjaar niet. Malaria, longontsteking en tuberculose zijn veel voorkomende gezondheidsproblemen. Hiv/aids is een groeiende bedreiging. De UNAIDS-organisatie stelt dat van de 75.000 mensen met hiv/aids in Oceanië, er 70% in Papoea-Nieuw-Guinea wonen** en dat 2% van de bevolking met hiv is geïnfecteerd. Geweld in alle lagen van de maatschappij vormt een groot probleem voor de volksgezondheid.

Artsen zonder Grenzen in Papoea-Nieuw-Guinea
In 2007 reisde een Artsen zonder Grenzen team door het land. Hun bevindingen: de mate van geweld gericht tegen vrouwen en kinderen (vooral meisjes) in Papoea-Nieuw-Guinea is extreem, terwijl er praktisch geen specifiek toegesneden medische zorg voor bestond. Veel vrouwen leven in constante angst en kinderen zijn de meest vergeten slachtoffers. Daarom startte Artsen zonder Grenzen een nieuw project in Papoea-Nieuw-Guinea. Hiermee zijn we terug in het land sinds 1999, toen we onze noodhulp aan slachtoffers van de bloedige burgeroorlog in de jaren negentig op het eiland Bougainville afsloten.

Artsen zonder Grenzen ondersteunt een kliniek in de oostelijke stad Lae, het een-na-grootste stedelijk gebied van het land. Het Women and Children's Support Centre, gevestigd naast het Angau Memorial overheidsziekenhuis, opende zijn deuren op 18 december 2007. Hier bieden onze medewerkers medische en psychosociale zorg aan slachtoffers van seksueel geweld. Het team werkt samen met het ziekenhuispersoneel om ervoor te zorgen dat slachtoffers van seksueel geweld worden doorverwezen naar de kliniek en dat het team op de hoogte wordt gebracht als slachtoffers van seksueel geweld in het ziekenhuis zijn opgenomen. Binnen een maand na de start werden 400 consulten uitgevoerd.

Artsen zonder Grenzen wil hiermee de acute noden van de slachtoffers van seksueel geweld verlichten en daarnaast ervoor pleiten dat er landelijke protocollen worden vastgelegd en ingevoerd, en dat ons medisch programma door andere gezondheidsorganisaties wordt gekopieerd.

Maart 2008


* Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie: World Health Report 2005, www.who.int

** Bron: UNAIDS 2007 AIDS epidemic update, UNAIDS 2006 AIDS epidemic update.