ziekenhuiszorg

Bodemprocedure NVZ inzake ziekenhuiszorg

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/FBI-2833129

5 maart 2008

In mijn brief inzake kapitaallasten (kenmerk CZ-CB-U-2827301), die ik op 5 februari 2008 aan uw Kamer heb verzonden, heb ik u geïnformeerd over het voornemen van de NVZ vereniging van ziekenhuizen om een bodemprocedure te starten tegen de Staat. Ik heb u in genoemde brief toegezegd dat ik u nader zal informeren zodra de inhoud van de dagvaarding officieel bekend is.

De dagvaarding is op 19 februari jongstleden door mij ontvangen. Als eisers treden op de NVZ vereniging van ziekenhuizen en elf individuele ziekenhuizen. De kern van het geschil spitst zich toe op twee zaken:
1. Naar de mening van de eisers ontbreekt de rechtvaardiging om, ter compensatie van overschrijdingen van het Budgettair Kader Zorg, tariefmaatregelen bij de ziekenhuizen te nemen omdat overschrijdingen het gevolg zijn van een onjuiste raming van de zorgontwikkeling en ziekenhuizen niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de volume-ontwikkeling in de zorg.
2. Naar de mening van de eisers ontbreken bij de invoering van maatstafconcurrentie de waarborgen voor het stand komen van evenwichtige tarieven en de wijze van invoering van maatstafconcurrentie zou gepaard gaan met onevenredige grote risico's voor de ziekenhuizen.

Bij deze doe ik u de officiële tekst van de dagvaarding toekomen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink