SP wil anti-armoedeoffensief van kabinet

05/03/2008 18:17

SP

Het kabinet moet zich actief inzetten om het aantal armen in Nederland de komende jaren te halveren. Dat bepleit SP-Kamerlid Sadet Karabulut. "Er zijn in Nederland bijna 1,4 miljoen mensen arm. Maar liefst 600.000 van hen heeft gewoon werk, onder wie veel mensen in loondienst en kleine ondernemers. Bijna 430.000 kinderen groeien op in armoede. Dat kan niet in een rijk land als Nederland. Het kabinet moet van armoedebestrijding topprioriteit maken", aldus Karabulut.

Het SP-Kamerlid doet donderdag tijdens het debat over de Armoedemonitor 2007 in de Tweede Kamer een aantal duidelijke voorstellen waarmee het kabinet een eerste stap zou kunnen zetten om de armoede te halveren. In de eerste plaats is het volgens de SP broodnodig het wettelijke minimumloon en daaraan gekoppelde uitkeringen te verhogen, te beginnen met 2,5 procent. De lagere inkomens moeten dit jaar nog een tegemoetkoming krijgen voor tegenvallende koopkracht door al in juli dit jaar huurtoeslag te verhogen en niet pas in 2009. Daarnaast wil de SP dat de zorgtoeslag wordt verhoogd door er ook de gemiddelde premie voor de aanvullende ziektekostenverzekering in mee te nemen. De invoering van een inkomensafhankelijke kinderbijslag, waar de SP al langer voor pleit, moet ervoor zorgen dat de kinderbijslag vooral terecht komt bij die gezinnen die dit het hardste nodig hebben.

Het kabinet heeft keer op keer gesteld dat werk de beste manier is om uit armoede te raken. Het aantal werkende armen in Nederland bewijst dat dat helaas niet altijd het geval is. Karabulut: "Werk moet lonen. Daarom wil ik dat er een werkbonus komt voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Die werkbonus wordt afgebouwd naarmate iemand meer gaat verdienen." Ook moet het kabinet niet langer inzetten op flexarbeid, de markten voor persoonlijke dienstverlening en werken met behoud van uitkering, maar op echte banen met echt loon, vindt Karabulut.

En de SP wil dat geld dat is uitgetrokken voor armoedebestrijding ook daadwerkelijk daaraan wordt uitgegeven. Karabulut: "Nu mogen gemeenten dat geld besteden aan andere zaken. Dat kan natuurlijk niet. Dat geld is om mensen in financiële nood te helpen, niet om stoeptegels recht te leggen."

De door de SP voorgestelde maatregelen op een rij:


- het wettelijk minimumloon en daaraan gekoppelde uitkeringen stijgt met 2,5 procent
- de verhoging van de huurtoeslag wordt niet pas in 2009, maar versneld al per juli 2008 ingevoerd
- de zorgtoeslag wordt verhoogd door ook de gemiddelde premie voor aanvullende ziektekosten in de zorgtoeslag op te nemen
- de kinderbijslag wordt inkomensafhankelijk

- kwijtschelding van gemeentelijke belastingen wordt mogelijk voor ondernemers met een laag inkomen
- er komt een inkomensafhankelijke werkbonus

- het wettelijk minimumloon moet strikter gehandhaafd worden
- het geld voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening wordt geoormerkt
- de categoriale bijzondere bijstand wordt opnieuw ingevoerd en voorschotten bij aanvraag uitkering worden versoepeld





http://www.sp.nl