Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen lid Van Baalen over het lot van de sinds 2002 in Thailand gedetineerde Nederlander Hans Zegers

05-03-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over het lot van de sinds 2002 in Thailand gedetineerde Nederlander Hans Zegers. Deze vragen werden ingezonden op 19 februari 2008 met kenmerk 2070812060.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Hirsch Ballin, minister van Justitie, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over het lot van de sinds 2002 in Thailand gedetineerde Nederlander Hans Zegers.

Vraag 1
Is u bekend, dat de Nederlander Hans Zegers sinds 2002 in de Bangkwang-gevangenis in Bangkok, Thailand, is gedetineerd en dat hij op 17 augustus 2007 in hoger beroep tot een gevangenisstraf van 40 jaar is veroordeeld?

Antwoord
Ja, dit is mij bekend. De heer Zegers ontvangt consulaire bijstand, waaronder maandelijks een bezoek door een medewerker van de Nederlandse ambassade en een maandelijkse gift van EUR 30,00.

Vraag 2
Komt de heer Zegers overeenkomstig het op 23 augustus 2004 tussen Nederland en Thailand gesloten WOTS-verdrag in aanmerking voor het uitzitten van zijn straf in Nederland? Zo ja, op welke termijn?

Antwoord
Ja, het WOTS-verzoek van de heer Zegers is op 2 november 2007 overhandigd aan het ministerie van Justitie, i.c. de Afdeling Internationale Rechtshulp in Strafzaken. In het verdrag dat in augustus 2004 met Thailand gesloten is, is een
tenuitvoerleggings-drempel opgenomen. Die is voor langgestraften op 4 of 8 jaar (8 jaar slechts bij levenslang) gesteld. Omdat de heer Zegers vanaf 2002 gedetineerd is, is de gestelde wachttermijn van 4 jaar voor hem geen beletsel meer. Indien beide verdragslanden akkoord gaan met de overbrenging van betrokkene naar Nederland, zal de realisatie hiervan naar verwachting nog dit jaar plaatsvinden.

Vraag 3
Wat is de gezondheidstoestand van de heer Zegers en kan Nederland zijn situatie verbeteren? Zo ja, op welke wijze geschiedt dat thans?

Antwoord
De heer Zegers heeft astma en krijgt hiervoor medicatie. Voor zover bekend is hij verder lichamelijk in orde. Twee maal per jaar wordt hij onderzocht door een arts die goed bekend staat en door de Nederlandse ambassade in Bangkok betaald wordt. Het laatste onderzoek dateert van 21 augustus 2007. Het eerstvolgende medisch onderzoek staat gepland voor maart 2008.

Vraag 4
Bent u bereid de overbrenging van de heer Zegers naar Nederland te bespoedigen?

Antwoord
Het WOTS-verzoek van de heer Zegers is door het ministerie van Justitie ontvangen en doorgezonden voor advies naar het Gerechtshof in Arnhem. Indien het Gerechtshof in Arnhem positief adviseert, zal de minister van Justitie bij de Thaise autoriteiten een verzoek tot overbrenging indienen. Zodra duidelijk is dat ook Thailand formeel heeft ingestemd zal de minister van Justitie terstond de betrokken officier van justitie in Nederland verzoeken de feitelijke overbrenging zo spoedig mogelijk te regelen.


1) zie link

Meer informatie


* Zie link Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl