GroenLinks

Lagendijk juicht Balkanverklaring Europese Commissie toe

kaart Westelijke Balkan 5 maart 2008

De Europese Commissie presenteerde vandaag haar plannen om het Europese perspectief voor de landen op de Westelijke Balkan te versterken. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk vindt het een goed initiatief. Volgens hem moet aan deze landen duidelijk gemaakt worden dat EU-lidmaatschap voor hen in het verschiet ligt.

De Europese Commissie bevestigt met de plannen dat de Westelijke Balkan belangrijk is voor de EU en verklaart bereid te zijn om nog harder te werken aan een spoedig EU-lidmaatschap. Lagendijk juicht het vooral toe dat de Europese Commissie het contact tussen EU-burgers en de bewoners van de Westelijke Balkan (Kroatië, Servië, Montenegro, Macedonië, Albanië en het net onafhankelijke Kosovo) wil intensiveren. Het verkrijgen van visa wordt makkelijker en uitwisselingen tussen universiteiten en NGO's worden verder bevorderd.

Werk aan de winkel
"De verklaring van 5 maart heeft ook tot doel om het Europese publiek twee dingen duidelijk te maken", legt Lagendijk uit. "Eén: het werk op de Balkan is nog niet af. Er moet nog veel gedaan worden om hier een stabiele regio van te maken. Twee: het is in het belang van alle Europeanen dat dit gebeurt. De Westelijke Balkan ligt midden in Europa, de problemen daar zijn ook onze problemen."

'Balkanmoeheid'
Lagendijk hoopt verder dat niet alleen de leiders op de Balkan zich aangesproken voelen, maar ook politici binnen de EU. "Het is cruciaal dat Europese politici de moed opbrengen om de inspanningen op de Balkan te blijven verdedigen, zelfs als deze bemoeienis nog tien jaar of langer nodig is. Zij moeten waken voor een dreigende 'Balkanmoeheid', die desastreuze consequenties zou kunnen hebben."

Servië
Terwijl de Europese Commissie de deur voor Servië en de andere landen in de regio openzet, dreigt het Servische parlement de deur dicht te slaan. Binnenkort beslist het parlement of het de gesprekken met de EU afbreekt vanwege de EU-missies in Kosovo. "Hopelijk overtuigt deze verklaring sommige Serviërs dat het EU-lidmaatschap binnen handbereik is en dat zij de deur niet moeten dichtgooien", aldus Lagendijk.

Zie ook:

* website DG Uitbreiding van de Europese Commissie over de Westelijke Balkan

* dossier Balkan en de EU