Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 057 JH
Datum: 28 februari 2008

Fries Jeugd Parlement op 5, 6 en 7 maart 2008

Leeuwarden - Op 5, 6 en 7 maart a.s. organiseert de provincie Fryslân voor de zeventiende keer het Fries Jeugd Parlement (FJP). Tien scholen uit de hele provincie doen mee, elke school is vertegenwoordigd door een groep leerlingen in de leeftijd van vijftien tot en met achttien jaar. Elke school vormt een politieke partij. De 'statenleden' hebben twee dagen de tijd om plannen te maken, deze worden op vrijdag 7 maart voorgelegd aan het 'parlement'. Het FJP heeft E 2500,- te verdelen.

Doel van het FJP is om jongeren te laten ondervinden hoe het is om statenlid te zijn en om inzicht te krijgen in de provinciale politiek. In drie dagen worden daarom de Staten nagespeeld. Op de eerste twee dagen maken de verschillende commissies plannen en ze leggen deze plannen op de laatste voor aan het FJP.

De volgende 10 scholen doen mee aan het FJP:


* CSG Comenius, Leeuwarden.

* Piter Jelles Montessori, Leeuwarden.

* Piter Jelles Aldlân, Leeuwarden.

* ROC Friese Poort, Leeuwarden.

* RSG Magister Alvinus, Sneek.

* OSG Singelland, Drachten.

* Stellingwerf College, Oosterwolde.

* Lauwers College, Buitenpost.

* OSG Sevenwolden, Heerenveen.

* Dockinga College, Dokkum.

De leerlingen van de tien scholen zijn lid van één van de volgende commissies: Welzijn en Zorg, Milieu, Natuur en Landschap, Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, Openbare Orde en Veiligheid, (Multi) Cultureel Fryslân, Economische zaken, Verkeer en Vervoer en Recreatie, Toerisme en Sport.

Daarnaast is een persgroep die elke een krant maken met o.a. verslagen en interviews.

In 2007 zijn de volgende voorstellen van het Fries Jeugd Parlement uitgevoerd: "Alcohol of Appelsap?" van de commissie Openbare Orde en Veiligheid Het doel van deze commissie was leerlingen uit groep acht van basisscholen bewust te maken van het gevaar van alcoholmisbruik. Dit wilde zij bereiken door middel van het geven van voorlichting door middelbare scholieren. In ruil hiervoor krijgen deze middelbare scholieren studiepunten. Op 16 april heeft FJP'er Rudmer Osinga voorlichting geven op twee basisscholen, groep 8.

Feel Friesland" van de commissie Recreatie en Toerisme De commissie had geconstateerd dat veel jongeren (van andere provincies) Fryslân een boerenimago toekennen. De commissie wilde hier verandering in brengen aan de hand van een website waarop evenementen in Fryslân worden gepromoot. Naar aanleiding van dit voorstel is er inmiddels op www.beleeffriesland.nl/jongeren meer informatie te vinden over jongerenactiviteiten in Fryslân.

Het programma voor het FJP 2008


- Woensdag 5 maart.
Om 13.00 uur officiële opening en overdracht van de voorzittershamer door de Commissaris van de Koningin dhr. E.M.T.H. Nijpels aan de algemeen voorzitters van het FJP Maarten Hoekstra (Piter Jelles Montessori) en Neeltje Weishaupt (Dockingacollege).


- Donderdag 6 maart.
Deze gehele dag zullen de commissies bezig zijn met het bedenken van plannen.


- Vrijdag 7 maart.
Deze dag staat in het teken van de Algemene Vergadering. Tijdens de vergadering wordt gediscussieerd over de gemaakte plannen. Deze vergadering vindt plaats in de Statenzaal van het Provinciehuis en is openbaar. Om 16.30 uur zal gedeputeerde mw. T. Schokker het Fries Jeugd Parlement afsluiten.

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Algemene Vergadering van het Fries Jeugd Parlement, op vrijdag 7 maart van 09.00 tot 16.30 uur.


---- --