Ingezonden persbericht


Persbericht

Leeuwarden, 05-03-2008

Open database breekt online woningmarkt open

Leeuwarden Eén database waarin iedereen zijn huis gratis te koop kan zetten, en waar elke woonsite gratis woningaanbod uit kan halen. Deze zogenaamde open source benadering van de woningmarkt ligt ten grondslag aan de nieuwe website www.Makje.nl, die deze week is gelanceerd. De site is niet voor woningzoekers, maar voor verkopers (particulieren en makelaars) en websites die woningaanbod vertonen.

Open woningdatabase Makje werkt eenvoudig: iedereen kan met behulp van één formulier gratis woninginformatie plaatsen én wijzigen. Een woning die is opgenomen in de database van Makje, wordt automatisch doorgeplaatst in een breed palet van woonsites. Wijzigingen worden dus ook snel doorgevoerd. Voor verkopers, particulier of professioneel, is het gemak evident. Voor makelaars biedt Makje.nl bovendien ook nog het gemak van plaatsing door middel van zogenaamde XML-koppeling. Hiermee kunnen zij woningen uit hun eigen database volledig automatisch plaatsen in de open woningdatabase van Makje.nl.

Wie zijn woning via een van de tientallen woonsites te koop aanbiedt, heeft al snel een probleem. Veel woonsites halen namelijk bij elkaar het woningaanbod op met behulp van zogenaamde spidertechniek . Hierdoor gaat de gepubliceerde woninginformatie een eigen leven leiden, stelt Siske Kroeger van Raedskamer, het bedrijf dat het initiatief voor Makje.nl heeft genomen. Wil je bijvoorbeeld iets wijzigen, zoals de foto s of de vraagprijs, dan blijkt het heel lastig om overal de juiste informatie geplaatst te krijgen. En ook verwijderen is een groot probleem. Daardoor staan huizen nog op internet te koop terwijl ze al lang verkocht zijn. Vooral voor makelaars wordt dat probleem steeds groter. Aan deze ergernissen maakt Makje.nl een einde.

Het openstellen van de woningdatabase biedt een onorthodoxe oplossing voor problemen in de online huizenmarkt van dit moment. Iedereen profiteert van deze open source benadering , stelt Kroeger. Kopers krijgen betere informatie, particuliere verkopers en makelaars hebben het makkelijker en woonsites vergroten hun aanbod als ze van onze database gebruik maken. Dat levert ze meer bezoekers op. Daarnaast kunnen woonsites beschikken over alle woninggegevens en zijn ze af van foutgevoelige spidertechniek. Ook verdwijnen bezoekers daardoor niet meer van hun site omdat ze doorklikken naar de sites, waar de informatie van afkomstig is. Wij zien Makje.nl dan ook niet als concurrent maar als instrument. Een instrument waar alle partijen hun voordeel mee kunnen doen. Voor alle belangstellenden is uitgebreide informatie te vinden op www.makje.nl.



Ingezonden persbericht