Uitgeverij het Spectrum


Persbericht 4 maart 2008

De vmbo-leerling wordt op maat bediend en leert nu ook Engels met de Prisma Expresswoordenboeken
Het talenonderwijs in het vmbo staat volop in de belangstelling. Afgelopen week bracht Uitgeverij Van Dale het nieuws naar buiten met een nieuw Nederlands woordenboek te komen dat aansluit bij het kennis- en taalniveau van vmbo-leerlingen. Daarmee sluit zij aan op de door taalspecialist Prisma ingezette ontwikkeling. In oktober 2007 verschenen de Prisma expresswoordenboeken: woordenboeken Engels op maat gemaakt voor het vmbo.

Reden voor het ontwikkelen van deze specifieke woordenboeken was dat veel leerlingen in het vmbo-onderwijs moeite hebben met het raadplegen van de 'traditionele' woordenboeken. Ze vinden moeilijk hun weg in die woordenboeken en begrijpen de veelal gecomprimeerd weergegeven informatie maar ten dele. Vandaar de expresswoordenboeken van Prisma. Als eerste in de reeks zijn de woordenboeken Nederlands-Engels en Engels-Nederlands verschenen, Nederlands volgt later.

De expresswoordenboeken zijn volgens een heel ander concept gemaakt dan het gewone woordenboek. Sander Bekkers, uitgever Prisma, zegt daarover: "Het is de eerste uitwerking van het concept leerwoordenboek: juist niet een woordenboek dat heel veel kort opgeschreven informatie bevat, maar een woordenboek dat erop gericht is om zo veel mogelijk de gewone betekenis van woorden op verschillende manieren toe te lichten. Ze zijn zeer toegankelijk en speciaal gemaakt voor leerlingen die midden in het leerproces zitten. De informatie wordt heel expliciet weergegeven, zonder moeilijke afkortingen die een snel begrip in de weg staan. Daarnaast schuilt de kracht van de expresswoordenboeken in het grote aantal voorbeeldzinnen: bij vrijwel alle woorden en woordcombinaties wordt met een of meer eenvoudige en trefzekere voorbeeldzinnen getoond hoe ze in zinsverband worden gebruikt."

Wat heeft het Prisma expresswoordenboek leerlingen te bieden? Vele artikelen (12.000 bij Nederlands-Engels en 18.000 bij Engels- Nederlands) met heldere, toegankelijke informatie over de basiswoordenschat.
Een groot aantal eenvoudig te begrijpen voorbeeldzinnen die laten zien hoe de woorden en vaste verbindingen in zinsverband worden gebruikt. Ruime aandacht voor vaste woord- en voorzetselcombinaties (phrasal verbs). Ook hierbij veel voorbeeldzinnen om het gebruik in de praktijk te illustreren.
De trefwoorden en de voorbeeldzinnen zijn zo gekozen dat ze dicht aansluiten bij de leefwereld van de woordenboekgebruikers en bij de lesstof die ze kunnen tegenkomen.
De informatie over woordsoorten, meervouden, vervoegingen, enz. is simpel en helder weergegeven. Lastige afkortingen zijn daarbij vermeden. Ruime, toegankelijke typografie, zodat de gebruikers makkelijk hun weg vinden in de artikelen.
Snel zoeken is eenvoudig door de letterlineaal op de achterkant, de duimletters aan de zijkant en een tweede kleur binnen de trefwoorden. De zeer voordelig prijs van slechts E 8,95 per woordenboek.

978 90 274 1905 7 978 90 274 1917 0