Belangstelling voor energiezuinige airco loopt storm


Windy airco eerste ter wereld met slechts 1 dubbelwandige buis naar buiten

AMSTERDAM, 20080305 -- Het bedrijf air4air uit Amsterdam, dat begin dit jaar startte met de import van de energiezuinige Windy airconditioning systemen, krijgt nu al belangstelling van hotelketens, zorginstellingen en vastgoedbedrijven. Ook eigenaars van monumentale panden bellen geregeld om advies. Het Windy airconditioning apparaat is het eerste ter wereld waarbij geen buitenunit nodig is. "Er is slechts 1 buis nodig die door de muur naar buiten gaat en verder geen aanleg van koeltechnische leidingen. Tegelijkertijd is het stiller en krachtiger dan de standaard consumenten-airco", aldus directeur Oliver Khouri.

"We hadden absoluut niet verwacht dat het zo snel zou gaan," vertelt Khouri verder. "Maar we blijken in een niche in de markt te zitten, tussen de grote installaties en de consumentenunit in. Daarnaast maakt Windy airconditioning mogelijk op plaatsen waar dat vroeger uitgesloten was."
Het begon een paar jaar geleden toen Khouri in Italië was. "Ik kreeg de vraag van een bisschop van het Vaticaan hoe zij zonder hun monumentale panden te beschadigen of te ontsieren toch een airconditioning in hun panden konden aanleggen. Met die vraag zijn we met een groepje mensen een oplossing gaan uitdokteren en daar is uiteindelijk de Windy uitgekomen."

"We hebben daarbij gelet op zowel energiezuinigheid als design om het juist voor monumentale panden, woningen en gebouwen geschikt te maken. De Windy is bijvoorbeeld zo ontworpen dat je er zonder probleem overheen kunt schilderen. Zelfs gemeentes bellen ons nu spontaan op omdat ze deze airco willen adviseren bij renovatie van monumentale panden, of omdat ze geen lelijke buitenunits op het dak of aan de gevel willen zien."

Besparing

Energiezuinigheid bereikt de Windy onder meer doordat het een ruimte in één keer goed koelt of verwarmt en daarna steeds minieme temperatuursverschillen bijkoelt of verwarmt, zonder op volle kracht te werken. Hierdoor is de Windy bij koeling 40 procent zuiniger dan een conventionele airco. In de verwarmingsstand is de Windy tot 70 procent zuiniger dan de gangbare vormen van elektrisch verwarmen. Dit betekent een grotere capaciteit per apparaat.
Het kostenbesparende element zit daarnaast vooral in het feit dat de aanleg van koeltechnische leidingen niet meer nodig is. Dit bespaart zowel een groot deel van de monteurskosten als die van een onderhoudscontract.
air4air verwacht dit jaar meteen al een miljoen Euro omzet in Nederland te draaien en een half miljoen omzet in België.
www.air4air.nl