Gemeente Utrecht

Geitenverblijf in Utrecht op zonne-energie

De Utrechtse Steedes krijgen allemaal zonnepanelen op de daken. De opbrengst van de zonne-energie wordt onder andere gebruikt voor de tl-verlichting van het geitenverblijf en voor de ijsjesmachine. Naast de panelen hangen informatieborden waarop te zien is hoeveel zonne-energie er is opgewekt en verbruikt. Griftsteede heeft al twee jaar zonnenpanelen op de daken en een informatiebord. Dat bevalt zo goed, dat het het nu op alle steedes gebruikt gaat worden.

Woensdag 5 maart worden op drie steedes de panelen feestelijk in gebruik genomen.

Om 14.00 uur is de feestelijke ingebruikname van de zonnepanelen en informatieborden op Koppelsteede, Gagelsteede en Eilandsteede. Na de onthulling kunnen kinderen van acht tot en met twaalf jaar een zonnebloem maken van een zonnecel en meenemen naar huis. Deze zonnebloem zal telkens zijn 'hoofdje' naar de zon draaien om zo veel mogelijk zonlicht op te vangen en zich op te laden met zonne-energie.

Gagelsteede

Op Gagelsteede wordt het paneel onthuld door de heer Van Eijk. Hij is een trouwe bezoeker van Gagelsteede en enthousiast voorstander van zonne-energie. Op Gagelsteede zijn ook de makers en bedenkers van dit zonne-energie project aanwezig.

Koppelsteede

Bij Koppelsteede worden de panelen onthuld door het meest 'zonnige' kind dat de steede bezoekt. Medewerkers bekijken ter plekke wie dat zal zijn. Zonnige kinderen tussen de 8 en 12 jaar moeten dus uitkijken; het kan zo maar dat je op Koppelsteede wordt gevraagd het bord te onthullen.

Eilandsteede

Bij Eilandsteede is er een inloopactiviteit over zonne-energie voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De kinderen krijgen uitleg over het nieuwe informatiebord en maken daarna zonnebloemen van zonnecellen.

Panelen voor milieu en educatie

De gemeente plaatst de panelen als milieuvriendelijke stroomvoorziening, maar ook voor educatiedoeleinden. Kinderen en hun ouders die de steede bezoeken, kunnen op de informatieborden zien hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt en wanneer en waarvoor deze energie wordt gebruikt.

Op Griftsteede is al goed te zien hoeveel zonne-energie er in de afgelopen tijd is opgebouwd.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Utrecht, Carlijn van Campenhout via 030 - 286 47 88.