KNSB

Top kunstrijden naar AEGON Challenge Cup
publicatie: 4-3-2008


Hoogland (KNSB) - Jonge talentvolle kunstrijders uit Nederland kunnen zich van 6 t/m 9 maart 2008 meten met de internationale top tijdens de AEGON Challenge Cup in de Haagse Uithof.
Het bestuur van de KNSB besloot vorig seizoen onder aanvoering van Joan Haanappel deze internationale wedstrijd terug te halen naar Nederland met de intentie een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland op de kalender te zetten.

Op woensdag 5 maart aanstaande zal Ottavio Cinquanta, President van de ISU in het Haagse Gemeente Museum de AEGON Challenge Cup officieel openen. De AEGON Challenge Cup past geheel in het nieuwe beleid van International Skating Union (ISU), dat zich evenals de KNSB meer wil richten op de ontwikkeling van de jeugd. Met zijn komst benadrukt de Italiaan dan ook het belang van hoogwaardige internationale wedstrijden voor zowel jong als oud. Deze steun is voor de KNSB een bevestiging dat zij met het kunstrij-beleid en de hierbij passende AEGON Challenge Cup op de goede weg is.

Maar liefst 130 deelnemers in de leeftijdscategorie van 10 jaar tot en met de wereldklasse senioren uit 18 verschillende landen zullen vier dagen lang in de Uithof laten zien wat ze kunnen. Het hoogtepunt is een spetterend afsluitend Gala, gepresenteerd door boegbeeld van het Nederlandse kunstrijden Joan Haanappel, op zondag 9 maart aanstaande. Dit Gala zal worden afgesloten met een uniek optreden van Wibi Soerjadi, die speciaal voor deze gelegenheid een kur voor de winnares van de AEGON Challenge Cup 2008 componeerde. De registratie van het Gala wordt verzorgd door RTL, dat de show op 30 maart op RTL7 zal uitzenden.

Het complete programma en meer informatie zijn te vinden op de speciale site van de KNSB www.challenge-cup.com

Geschiedenis AEGON Challenge Cup

In het seizoen 1976/1977 startte Ennia, één van de rechtsvoorgangers van AEGON, al met de sponsoring van een internationaal evenement kunstrijden in Nederland. Elk jaar kwamen de beste kunstrijders bijeen voor een toernooi van wereldklasse. Toen Ennia en AGO met elkaar in 1983 fuseerden tot AEGON, en AEGON besloot hoofdsponsor van de KNSB te worden, verdween de Ennia Challenge Cup.

"AEGON is in de loop der jaren steeds meer de vader van het Nederlandse schaatsen geworden", aldus Jan Driessen, directeur Communicatie van AEGON Nederland. "Wij willen er zijn voor de totale breedte van de schaatssport. Dat doen we primair door ons hoofdsponsorschap van de KNSB. Maar wij verbinden onze naam ook graag aan grote nationale of internationale schaatsevenementen. Niet in de laatste plaats als we daarmee jonge talenten, zoals nu bij het kunstrijden, kunnen stimuleren hun droom te verwezenlijken."

"Voorheen stuurden we onze jonge talenten naar een ver buitenland waar ze als beloning een internationale wedstrijd mochten rijden", vertelt Tineke Posno, Voorzitter van de Commissie Kunstrijden van de KNSB. "Vaak reden ze daar dan maar een kür van drie minuten. Hier kunnen ze ook een lange kür rijden en zich meten met de besten van de wereld. Dat is niet alleen heel goed, maar ook nodig om verder te komen."

De AEGON Challenge Cup is in het leven geroepen met het doel jonge Nederlandse kunstrijders zich te kunnen laten meten met de mondiale top. Bovendien wordt met een dergelijk toernooi een gat opgevuld in de internationale wedstrijdkalender. Voor EK's en WK's hebben landen namelijk maar één à twee startbewijzen, in enkele gevallen zijn dit er drie. Voor vele goede kunstrijders die deze startbewijzen net niet binnenhalen is het seizoen vroegtijdig afgelopen. Mede hierdoor hebben maar liefst 18 verschillende landen zich aangemeld, waaronder grootmachten als Amerika, Japan en Finland (winnaar van de Challenge Cup 2007).

Juist ook het deelnemen van de jongere categorieën Debs en Novice heeft AEGON doen besluiten hoofdsponsor te worden van dit specifieke evenement. De AEGON Challenge Cup sluit naadloos aan op de AEGON Junior Schaatsspelen die worden georganiseerd in samenwerking met de KNSB.

Mer informatie >>> Zie het origineel